Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je da je od Ministarstva za saobraćaj i infrastrukturu Srbije dobio dopis kojim se traži da se upravljanje borskim aerodromom prenese državi.

Milikić je kazao da će se na jednoj od narednih sednica Skupštine grada doneti odluka da se upravljanje aerodromom ustupi državi.

Siguran sam da će pod krilima Aerodroma Srbije borski aerodrom imati dobru perspektivu,
rekao je Milikić.

Marta 2019. godine, ministarka Zorana Mihajlović najavila je da će borski aerodrom ući u sastav Aerodroma Srbije, da bi to potvrdila i ove nedelje nakon potpisivanja sporazuma sa Kruševcem i Užicem za aerodome “Rosulje” i “Ponikve”.

Borski aerodrom izgrađen je 1985. godine i do sada nije imao uslove za sletanje putničkih aviona, već je korišćen samo za sportske letove i sletanje manjih aviona.Registrovan je za letelice koje mogu da prime do šest tona tereta i 72 putnika, a izuzetno je pogodan za čarter letove.

Sa svim pratećim objektima, aerodrom u Boru se prostire na oko 60 hektara.

Specifična situacija sa ovim aerodromom je u tome što lokalna samouprava od kineske kompanije Ziđin traži izmeštanje piste na novu lokaciju, smatrajući da će sadašnja pista pretrpeti oštećenja prilikom rudarenja na projektu “Čukaru Peki”.

Septembra 2018. godine mediji su preneli izjavu gradonačelnika Bora da se planira izmeštanje aerodroma na tromeđu između Bora, Zaječara i Boljevca.

foto: Grad Bor/ Aerodrom Bor