Ruski avion „iljušin 76P“, koji je sinoć sleteo na niški aerodrom, uključio se u gašenje vatrene stihije na Staroj planini, potvrdio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Nadam se da će učešće ruskih spasilaca doprineti da se problem sa požarima na Staroj planini reši,

dodao je Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador je takođe rekao i da ovo potvrđuje da aktivnost Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i uopšte saradnja Rusije i Srbije na polju vanrednih situacija imaju isključivo civilni karakter.

Кako je ranije saopšteno, avion je opremljen specijalnom avijacionom opremom za polivanje (VAP 2), što omogućava da se odjednom na glavno žarište izruči više od 42 tone vode.

U Ministarstvu za vanredne situacije Rusije ranije je rečeno da je u Srbiju upućeno i 12 stručnjaka iz tog resora, koji će pomoći u gašenju požara na Staroj planini.

Tokom današnjeg dana na Staroj planini na dogašivanju, praćenju opožarene površine, koja ima veliku dužinu fronta, a u cilju likvidacije požara, angažovano je  46 vatrogasaca-spasilaca Sektora za vanredne situacije, 15 vozila, četiri helikoptera Helikopterske jedinice MUP-a sa 14 članova posade i jednim pripadnikom Sektora za vanredne situacije, kao i četiri „dromadera“ JAT poljoprivredne avijacije, 30 pripadnika Žandarmerije i osam radnika šumskih gazdinstava, navodi MUP SRbije.

Da podsetimo, zbog totalne likvidacije požara koji je zahvatio Staru planinu i u skladu sa najavljenom vremenskom prognozom, Vlada Republike Srbije zatražila je pomoć od Vlade Ruske Federacije za gašenje požara avionom-tankerom „iljušin 76“.

izvor i foto: Sputnik i MUP