Pod sloganom „Umetnost sećanja“ na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romuljana otvoren je „Antika fest”.

Prve festivalske večeri izvedena je zaječarska premijera predstave „Žene iz Troje“ u režiji Nebojše Bradića.

U Evripidovoj antičkoj tragediji „Žene iz Troje“ evociraju se događaji posle pada antičke Troje, koju su Grci osvojili zahvaljujući drvenom konju, a trojanske žene su žrebom podeljene među pobednicima, kao robinje.

Adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želimo da kažemo kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu. Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke,

ističe reditelj.

Pored Bradića koji je na osnovu Evripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu čini još kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Zoran Erić a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević.

Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Kovačević ,Ana Bretšnajder, Milena Jakšić,Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Irena Stanković , Viktorija Arsić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić.

Predstava, rađena u koprodukcija Narodnog pozorišta Priština ,Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Dunav festa izvedena je ovog letana četiri pozorišna festivala a dobila je dve festivalske nagrade: Specijalnu nagradu za scenski govor na festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima, a potom i nagradu za najbolje korišćenu muziku na Nišvil džez teatarskom festivalu u Nišu.

Zaječarskoj premijeri predstave „Žene iz Troje“ predhodila je debata ,,Nove pozorišne prakse i antički tekst” u kojoj su učestvovali : teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Кerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Takođe, u okviru Antika festa, sinoć je na Romulijani otvorena izložba slika „Nasleđe u delu Dragoslava Živkovića“, interesantnog zavičajnog slikara iz Knjaževca. Tema je nasleđe i odnos prema običajima i ritualima.

Festival se nastavlja u 18 sati promocijom knjige ,,Car i Galilejac”. Reč je o prvom izdanju ove drame Henrika Ibzena u Srbiji, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Učestvuju: Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg, Nebojša Bradić, reditelj, Bora Babić, urednik Akademske knjige i glumci Ivan Zarić, Vlado Кerošević i Tihomir Stanić.

Od 19, 30 na programu je scensko-muzička predstava ,,Opsada i pad Кonstantinopolja“ po tekstu Mihajla Кritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju glumaca Tihomira Stanića, Ivana Zarića , i Vlade Keroševića i Gradskog pevačkog društva “Stevan Mokranjac” iz Zaječara.

Sutra, poslednjeg dana festivala u 18 sati biće održana promocija knjige ,,Metaarheologija”, Staše Babić, u izdanju Clia. Od 19, 30 publika će moći da pogleda predstavu ,,Odiseja “po tekstu Homera, u adaptaciji i režiji Vlade Кeroševića, u izvođenju studentata Akademije umjetnosti iz Tuzle.

I danas i sutra obezbeđen je besplatan autobuski prevoz od Zaječara do Romulijane. Polasci su u 17 i u 18 sati ispred Amana.

Organizatori ,,Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i “Dunav fest” u saradnji sa Narodnim muzejem iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

foto: zaječarsko pozorište i Narodni muzej