Večeras počinje Beldocs festival u bašti Omladinskog centra. Projekcija je u 19h, ulaz je besplatan, a prvi na repertoaru biće film “JOŠ SE SNIMA” (Saeed Al Batal, Ghiath Ayoub – Sirija, Liban, Francuska, Nemačka, Katar – 2018 – 120′).

Iz sadržaja filma: Saeed je mladi filmski ljubitelj koji pokušava da poduči druge mlade ljude u istočnoj Ghouti u Siriji pravilima pravljenja filmova, ali stvarnost s kojom se suočavaju suviše je oštra za obaziranje na pravila. Njegov prijatelj Milad nalazi se u obližnjem Damasku, ali izgleda kao da je daleko, pod kontrolom režima i studira likovne umjetnosti na univerzitetu. U jednom trenutku Milad odlučuje da napusti glavni grad i pridruži se Saeedu koji živi pod opsadom u Doumi, gde su osposobili lokalnu radio stanicu i studio za snimanje. Pokupili su kameru da bi zabležili sve što mogu pre nego što jednog dana i njih ne snimi kamera…

Festival BELDOCS je tokom minulih jedanaest godina postao festival dokumentarnog filma koji okuplja najbolja ostvarenja savremene dokumentaristike.

Narednih dana biće prikazani sledeći filmovi:

Utorak, 17. septembar
“WELCOME TO SODOM”
(Florian Weigensamer, Christian Krönes – Austrija – 2018 – 90′)
Sreda, 18. septembar
“SO HELP ME GOD”
(Yves Hinant, Jean Libon – Belgija, Francuska – 2017. – 100′)
Četvrtak, 19. septembar
“THE RAFT”
(Marcus Lindeen – Švedska, Danska, SAD, Nemačka – 2018. – 98′)