Narodni muzej Zaječar organizuje u sredu, 19. juna celodnevni program “Prošlost za budućnost” na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijani.
Prezentacijom i animacijom sa različitim temama, posetiocima će biti dočaran život Rimljana.

Program počinje u 10 sati predstavljanjem projekta SDITOROMAN. Reč o programu Dunavskog centra za kompetenciju, koji finansira Evropska unija, a obuhvata tematske rute “Putevima rimskih careva i dunavski put vina”.

Rimski carevi i Dunavski vinski put protežu se kroz pet evropskih zemalja – Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku i Rumuniju. To je mreža pod-destinacija, stvorena oko pojedinačnih arheoloških lokaliteta, lokacija, mesta i istorijskih zdanja.

Biće predstavljena aplikacija “Holograd” i organizovana degustacija rimskih jela i vina, a dr Adam Crnobrnja održaće predavanje “Podizanje svesti o značaju arheološkog nasleđa”.

U muzičkom delu programa, u 10, 30 nastpiće Miloš Jakovljević na kavalu, dok će u 16 sati koncert održati đaci Muzičke škole.

Tokom celog dana, od 10 do 17 sati, na Carskoj palati biće organizovana prodajna izložba lekovitog bilja, proizvoda od meda, grnčarije, narodnih rukotvorina.

U Zabavnom kutku posetioci se mogu fotografisati sa animatorima u rimskim kostimima, isprobati rimske frizure, plesti venčiće, učestvovati u sportskim igrama.

Za zainteresivane građane koji u sredu žele da provedu dan na Feliks Romulijani biće organizovan autobuski prevoz.

Prijave i detalji polaska u Narodnom muzeju, ili pozivom na broj 019 422 930.