Na Svetski dan borbe protiv HIV-a i side, epidemiolozi upozoravaju da je broj onih koji nose HIV virus 35 odsto veći nego prošle godine. U Srbiji zvanično živi 2.756 osoba kojima je dijagnostikovana HIV infekcija, ali procenjuje se da je taj broj dva puta veći. Među novodijagnostikovanim osobama bilo je osam puta više muškaraca nego žena. Od 16 osoba koje su od side preminule tokom ove godine, 14 su muškarci.

Na teritoriji Zaječarskog i Borskog okruga u periodu od 1988. godine kad je registrovan prvi slučaj oboljenja od AIDS-a do danas, registrovano je ukupno 59 osoba, a preminule su 22 osobe.U ovoj godini, do sredine novembra registrovane su 4 osobe obolele od AIDS-a.

U Savetovalištu za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV, u Zavodu za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru, u ponedeljak 2. decembra, od 8 do 17 sati, građani se mogu besplatno testirati. Testiranje je jednostavno, nije bolno i ne oduzima mnogo vremena.

U ponedeljak, 2. decembra, u Prostoru za Pomak u Zaječaru, biće održan kviz znanja učenika srednjih škola. Kviz počinje u 12 sati.