Građani Bora obeležili su svečano Dan grada – 3. oktobar.

Povodom 75 godina od oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu i u znak sećanja na pretke koji su dali svoje živote boreći se za svoju rodnu grudu, delegacije lokalne samouprave, boračkih organizacija i potomaka ratnika položile su vence na spomenik palim borcima na Trgu oslobođenja u centru grada.

Na svečanoj akademiji, upriličenoj povodom Dana grada, gradonačelnik Aleksandar Milikić podsetio je na najznačajnije projekte realizovane u periodu između dva praznika.

Značajna sredstva uložili smo u obnovu putne infrastrukture, uredili škole i vrtiće, rekonstruisali dečja igrališta i sportske terene, izdvajanjima za turizam pozicionirali Bor na turističkoj mapi Srbije, podstakli razvoj poljoprivrede, organizovali brojne posećene manifestacije i festivale. Podjednako smo vodili računa i o najstarijim i o najmlađim sugrađanima, o zdravlju, kulturi, sportu i svim segmentima života.
Iako znam da živimo u teškim vremenima, ja sam optimista i siguran sam da ćemo prebroditi sve prepreke koje će biti pred nama.
Analiza je pokazala da će otvaranjem novog rudnika “Čukaru Peki” budžet grada biti uvećan za skoro četiri milijarde dinara, da ćemo još više moći da ulažemo u putnu infrastrukturu, kanalizaciju i vodovod, ali i u škole, vrtiće, a ono na šta sam jako ponosan jeste činjenica da smo spustili grad među građane, da smo prvi put nakon niza godina stvorili narodski budžet i da smo iz dana u dan u kontaktu sa svima u selima, mesnim zajednicama, na ulici, u školama, biblioteci,

istakao je Milikić.

Na svečanosti su dodeljene nagrade đacima generacije borskih osnovnih i srednjih škola u prethodnoj školskoj godini. Lap top računare dobilo je 12 najboljih.

Takođe, nagrađeno je 126 najboljih učenika borskih osnovnih i srednjih škola i 62 njihova mentora. Nagrade su dobili nosioci Vukove diplome, laureati republičkih i međunarodnih takmičenja i njihovi mentori. Iznosi nagrada su u rasponu od 4.000 do 7.000 dinara, tako da je iz gradskog budžeta za ovu namenu izdvojeno oko 874.000 dinara.

Inače, obeležavanje 3. oktobra – Dana grada započeto je svečanim prijemom stranih delegacija u sali Skupštine grada kome su prisustvovali članovi delegacija gradova iz Ukrajine, Makedonije i Rumunije.

foto: Grad Bor