U okviru Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ u Radul begovom konaku predstavljena su dvojica eminentnih pesnika.

Najpre je priređen „Portret pesnika“ Dragana Jovanovića Danilova, pesnika, romansijera, esejiste i likovnog kritičara, koji je za svoj bogat pesnički opus nagrađen gotovo svim nagradama koje se dodeljuju u Srbiji, od Brankove i Zmajeve do „Zlatnog prstena despota Stefana Lazarevića“ i jedan je od naših najprevođenijih pisaca.

Međunarodni karakter festivala koji se organizatori trude da održe predstavljen je kroz poeziju Petera Semoliča,pesnika i prevodioca iz Slovenije, jednog od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika. Posetioci su imali prilike da čuju njegovu poeziju na slovenačkom, ali i na srpskom jeziku , u prevodu Dragane Bojanić Tijardović. Semoličevo stvaralaštvo prevedeno je na više od 10 stranih jezika.

Festival mladih pesnika nastavlja se danas u podne radionicom kreativnog pisanje poezije „Stremljenja“ u zaječarskom pozorištu.

U Radul begovom konaku od 19 sati biće predstavljena poezija Dereka Volkota, pesnika sa Kariba, a od 20 sati gošća tradiconalne večeri „Pesnik laureat“ biće Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa“ i „Đura Jakšić“.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić prirediće sutra, 25. prijem za pesnike, učesnike 34. Festivala „Dani poezije“: Petera Semoliča, Dragana Jovanovića Danilova, Dejana Aleksića i Bojanu Stojanović Pantović i mlade pesnike, učesnike takmičarskog dela manifestacije.