Sav svet ogleda se u očima deteta, a čitav dečiji svet predstavljen je na fotografijama koje čine postavku 43. Međunarodne izložbe fotografija „Dete 2019“.

Sa crno belih i fotografija u koloru smeše se mališani sa raznih meridijana, različite boje kože, oblika očiju. Ponegde i poneka suza, tuga, strah ili bes.

Deca dok se igraju, plešu, spavaju…

Na hiljade tananih emocija koje su u pravom trenutku zapazili i ovekovečili autori iz zemalja sa svih 5 kontinenata koji su poslali svoje fotografije na konkurs ovogodišnje izložbe.

Ove godine je pristiglo 5000 fotografija oko 300 autora. Gotovo da ne postoji zemlja iz koje nisu pristigle fotografije. I uprkos tome, opao je broj autora ali i kvalitet fotografija. Možda je to zbog velikog broja sličnih manifestacija koje se održavaju širom sveta, posebno u Aziji, i mnogo onih koji se bave fotografijom.
Stručni žiri je za 43. izdanje Međunarodne izložbe “Dete” odabrao 60 fotografija, za koje je procenio da su najbolje u svojim kategorijama,

otkriva nam Raša Milojević iz Foto kluba “202”, suorganizator manifestacije.

Publiku u zaječarskom Radul Begovom konaku pozdravio je i Vladimir Đuričić, predstavnik drugog suorganizatora – Narodnog pozorišta Timočke krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Đuričić je izrazio uverenje da će ove divne fotografije uskoro krasiti zidove ustanova i institucija, a za narednu godinu najavio je iznenađenje koje priprema u saradnji sa Rašom i Foto klubom 202.

Ovo je kružna izložba pre Zaječara otvorena je u gradu Penza u Rusiji, a iz našeg grada seli se za Paraćin.

Posetioci izložbe u Zaječaru, minutom ćutanja odali su poštu Zoranu Purgeru, fotografu iz Paraćina, učesniku brojnih zaječarskih manifestacija, koji je preminuo početkom novembra.