Od prvog opšteg popisa stanovništva 1834. godine, pa u narednih stotinak godina u Srbiji rađeno više popisa, ali je najznačajniji i najkompletniji bio popis imovine i lica iz 1863. godine.

Podaci prikupljeni tokom ovog obimnog posla osnova su knjige „Popis stanovništva okružja Crnorečkog i Krajinskog iz 1863 godine“, koja je svetlost dana ugledala zahvaljujući Ministarstvu kulture.

Na promociji izdanja u galeriji Istorijskog arhiva Timočke krajine govorili su priređivači Zoran Janković, Dragan Živković i Agim Januzi kao i recenzent, dr geografije Miodrag Velojić.

Kako do 1837. godine, kada su počele da se vode matične knjige, u Srbiji nije bilo nikakve evidencije, sem nekih turskih teftera koji su sačuvani u Beogradu, ove knjiga je značajna kako za istraživače, etnologe, istoričare, sociologe, tako i za ljude koji žele da istraže svoje poreklo.

Ovaj projekat smo započelli još 2000. godine kada je izdat popis za varoš Zaječar, a sada se radi za okolna mesta i sela, a to su sela koja pripadaju Srezu zaječarskom i Srezu boljevačkom. U Srezu zaječarskom u to vreme, po administrativnoj podeli, bila su sela kao što su Lubnica, Zvezdan, Gamzigrad, Grlište, Grljan, Vražogrnac, a u Srezu boljevačkom Planinica, Lasovo, Lenovac i Leskovac, tako da su sva ta mesta obrađena. Značaj je veliki jer se po prvi put u ovom popisu daju imena porodica, što znači da je ovo poimenični popis. U kneževini Srbiji je rađen 1834. prvi savremeni popis i kasnije posle ovog popisa su rađeni na pet godina, međutim svi oni su billi zbirni, ukupan broj stanovnika, broj muških i ženskih osoba i slično…U ovom popisu stoji ime nosioca domaćinstva, ime njegove žene, dece, unučadi i ostalih članova porodice tako da se može doći do vrlo značajnih podataka. Istraživači koji žele da nađu poreklo svoje porodice u ovoj knjizi mogu da nađu ono što nigde drugde ne mogu da nađu. Značaj je još veći jer se knjige originala ovog popisa nalaze u Beogradu u Arhivu Srbije, samo u jednom primerku,

objašnjava Zoran Janković, jedan od priređivača.

Popis iz 1863. godine je ključ za sva današnja naša prezimena. Sva imena koja možete naći u tom popisu predstavljaju naše pretke, odnosno po njima se mi danas prezivamo. Potrebno je samo da se popisi pravilno tumače, da se razrade i oni su osnova za sve izrade rodoslova koji se danas u većoj meri prave. U knjizi je dat u štampanom obliku popis iz 1863. godine, što je za kolege bio veliki posao jer su svi dokumenti sa polica arhiva pretočeni u jednu knjigu,

ističe recezent knjige, dr Miodrag Velojić.

Naša misija je da iz istorije izvučemo što više korisnih podataka za sadašnjost i za budućnost,

rekao je na promociji direktor zaječarskog arhiva Velibor Todorov i najavio još jedno izdanje koje će biti obimnije od ovog popisa stanovništva.