U izdanju Narodnog pozorišta Timočke Krajine“Zoran Radmilović“ iz Zaječara i „Arhipelaga“ iz Beograda izašla je iz štampe knjiga Saše Jelenkovića „Izabrane pesme“ koja predstavlja izbor iz 13 knjiga pesama autora, koje su do sada objavljene.

Ovim izdanjem zaokužuje se književni rad pesnika Saša Jelenkovića koji traje 33 godine.

Ta knjiga zatvara mnoge krugove. Rezimira moje pesništvo od 1986. godine, a zanimljivo je da se prvi put jedna zaječarska institucija kulture potpisuje kao suizdavač neke moje knjige,

prenosi Jelenkovićeve reči T1.

Autor pogovora je Katarina Pantović, mlada književna kritičarka i pesnikinja iz Beograda koja je izvršila i odabir pesama.

“Izabrane pesme” biće promovisane u Zaječaru u februaru.

Jelenković radi na još dve knjige poezije, a za septembar najavljuje roman “Iz jedne u drugu glad”.
Za sinopsis romana dobio je književnu stipendiju Borislav Pekić.

Dobitnik je brojnih nagrada za književno stvaralaštvo: “Matićev šal” (za knjigu “Neprijatna geometrija”); “Milan Rakić” (za knjigu “Ono što ostaje), “Vasko Popa” (za knjigu “Knjiga o srcu)”; Disovu nagrade 2010. za celokupno pesničko delo.

Dobitnik je nagrade Zlatni bibliotekar koju dodeljuju Biblioteka grada Beograda i Radio televizija Srbije za popularisanje knjige i kulture čitanja.

Pesme su mu prevođene na engleski, nemački, francuski, italijanski, rumunski, kineski, slovenački i objavljivane u inostranim časopisima i antologijama.