Kanadska geološka kompanija “Mundoro” za istraživanja u Sumrakovcu, Osniću, Dubravi i Padini, izdvojiće čak 45 miliona dolara u narednih 5 godina.

“Mundoro” je sa globalnom rudarskom korporacijom “Vale Kanada limitid”, čije je sedište u Brazilu, zaključila ugovor o finansiranju istraživanja u potrazi za novim ležištima bakra i zlata na četiri lokacije po Timočkoj Krajini.

Sporazumom je predviđeno da “Vale” – kao najveći proizvođač gvožđa i drugi po produkciji nikla u svetu – može da stekne 51 odsto istražnih prava na ovim lokacijama, tako što će tokom naredne tri godine u geološka istraživanja investirati pet miliona dolara. Posle tog roka, pomenuta kompanija može da dobije i dodatnih 24 odsto udela, ako u nastavak projekta uloži još 40 miliona dolara, pišu Večernje novosti.

“Mundoro” je u okolini Sumrakovca pronašao sloj od 23 metra, u kojem sadržaj zlata iznosi 0,72 grama po toni, a bakra od 0,17 procenata. To se smatra odličnim indikatorom za nastavak geoloških istraživanja, tim pre što su i rezultati iz drugih bušotina obećavajući…

“Vale” je, inače, vlasnik četiri rudnika nikla, tri ležišta gvožđa, dva rudokopa iz koji dobija bakar i tri rudnika uglja, koji se nalaze na pet kontinenata. Brazilci su 2007, za 19,4 milijardi dolara, kupili najveću kompaniju u Kanadi koja je proizvodila nikl, a osnovana je početkom 20. veka otvaranjem rudnika “Krejton” u Ontariju.

Pored zajedničkog rada sa “Valeom”, kanadski “Mundoro” – u partnerstvu sa globalnom američkom rudarskom kompanijom “Friport Mek Moran” – aktivno učestvuje i u geološkim istraživanjima okoline boljevačkog sela Savinac, gde su na lokalitetu Tilva roš pronašli sloj sa 30 grama zlata po toni i čak 171 gramom srebra.

Podsetimo, “Mundoro” ima istražna prava i u okolini Borskog jezera, gde – u saradnji sa Japanskom nacionalnom kompanijom za naftu, gas i metale (JOGMEC) – obavlja geološka istraživanja na površini od 46 hektara.

izvor: B92/Novosti, foto: Depositphotos/Vladimir Nenezić