Izvođenjem premijere pozorišne predstave, koncertom Bibine muzičke družine, izložbama radova, te predstavljanjem učesnika i dodelom nagrada završena je Manifestacija dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice 2019“, čiji su programi, pod zajedničkim nazivom „Novembarske tačke“, bili posvećeni Dušku Radoviću.

U programima četvrtog Bibinog festivala dečjeg stvaralaštva podjednako su uživali i deca i odrasli, i posetioci i izvođači i organizatori.

Izložbu likovnih radova, koje su Bibi Slikovčici nacrtali predškolci i prvaci na konkursu „Nasred jednog čudnog rama ukaza se slika nama“ i osnovci, članovi Bibinog likovnog ateljea pod rukovodstvom Radeta Ristića, dopunili su, kao i prethodnih godina, srednjoškolci „poezijom koja se vidi“, stvaranom na literarnim radionicama sa književnikom Dušanom Đurđevim.

Svojim radovima pridružili su im se članovi fotografskog, jutjuberskog i modnokratorskog Bibinog ateljea.
Na velikoj sceni knjaževačkog Doma kulture i ove su se godine predstavili članovi Bibinog književnog ateljea, čitajući poeziju i prozu, napisanu na radionicama koje vodi pisac za decu Branko Stevanović.

Bibina muzička družina izvela je himnu Manifestacije, za koju je 2018. tekst napisao Branko Stevanović a muziku komponovao Vladislav Dopuđa, kao i dve kompozicije nastale u Bibinom muzičkom ateljeu, „Strašan lav“ po tekstu Duška Radovića i „Bio jednom jedan Dušan“, po stihovima Branka Stevanovića o Dušku Radoviću.

Pozornicu su ispunili i članovi Bibine redakcije, Bibinog likovnog, fotografskog, jutjuberskog i modnokreatorskog ateljea. Publiku je ponajviše zabavila scenska igra „Na slovo, na slovo R – Radović“, koju je sa zavidnim glumačkim samopouzdanjem odigrala Bibina pozorišna družina. Po tekstovima Duška Radovića, scenario je napisao i predstavu režirao Vladimir Andrić, muziku aranžirao Vladislav Dopuđa, scenografiju uradio Rade Ristić, koreografiju Valentina Bogojević.

Pozorišna predstava, himna „Čarobnih polica“, stihovi, priče, vesti, crteži i fotografije učesnika Manifestacije, kao i Bibini modni detalji, pobrali su simpatije najmlađe publike. One starije vratili su u detinjstvo, u vreme odrastanja uz seriju „Na slovo, na slovo“. Tako je Narodna biblioteka „Njagoš“, koja „Čarobne police“ organizuje četvrtu godinu zaredom, ispunila očekivanja publike i ostvarila cilj zacrtan 2016. na prvoj Manifestaciji – da se talentovani mladi ljudi kao stvaraoci aktivno uključe u kulturni život Кnjaževca.

Na završnoj svečanosti „Čarobnih polica Bibi Slikovčice 2019“, Narodna biblioteka „Njegoš“ dodelila je saradnicima nagrade i priznanja za doprinos realizaciji programa Manifestacije i podršku stvaralaštvu dece i mladih.

Nagrada „Кnjaževačko zlatno runo“, koju Narodna biblioteka „Njegoš“ dodeljuje za doprinos stvaralaštvu za decu i razigranom detinjstvu, pripala je likovnom umetniku i pedagogu Radetu Ristiću. Priznanje „Najbolji čika Branin đak“, osnovano u čast svestranom umetniku Brani Cvetkoviću, dodeljeno je književniku Dušanu Đurđevu, domaćinu „Čarobnih polica 2019“. Priznanje „Bibina čarobna polica“ za doprinos stvaralaštvu dece i mladih pripalo je ovogodišnjem gostu Manifestacije Dobrosavu Bobu Živkoviću, piscima za decu Jasminki Petrović, Vladimiru Andriću i Branku Stevanoviću, slikaru Dragoslavu Živkoviću, muzičaru Vladislavu Dopuđi, koreografu Valentini Bogojević, fotografu Saši Milutinoviću, Bobanu Radivojeviću, Ljiljani Mihajlović, novinarima Bibine redakcije Andriji Jovanoviću, Milici Jelenković, Sandri Raičić i Dunji Sokolović, kao i horu Osnovne škole „Dimitrije Todorović Кaplar“, za izvođenje himne Manifestacije.

NAGRAĐENI UČESNICI MANIFESTACIJE

Likovni konkurs za grupni rad za predškolce i prvake „Nasred jednog čudnog rama ukaza se slika nama“

 • POSEBNA BIBINA NAGRADA ZA NAJMAŠTOVITIJI RAD: Pripremna predškolska grupa vrtića „Naša radost“
 • PRVA NAGRADA: Pripremna predškolska grupa 2 vrtića „Crvenkapa“
 • POSEBNA POHVALA STRUČNOG ŽIRIJA: Odeljenje 1/2 OŠ „Dimitrije Todorović Кaplar“
 • POHVALA STRUČNOG ŽIRIJA: Odeljenje 1/2 OŠ „Vuk Кaradžić“, starija uzrasna grupa vrtića „Snežana“ i pripremna predškolska grupa OŠ „Vuk Кaradžić“
 • POSEBNA BIBINA POHVALA: Vasilije Đorđević 1/9 OŠ „Dimitrije Todorović Кaplar“

Bibin književni atelje

Mlađi uzrast

 • PRVA NAGRADA: Una Veljković 3/4 OŠ „Dimitrije Todorović Кaplar“
 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM PISCU: Mihajlo Martić 3/3 OŠ „ Vuk Кaradžić“

Stariji uzrast

 • PRVA NAGRADA: Janko Vidojević 5/4 OŠ „ Dimitrije Todorović Кaplar“
 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM PISCU: Janja Tričković 5/4 OŠ „Dimitrije Todorović Кaplar“

Atelje vizuelne poezije

 • POSEBNA BIBINA NAGRADA ZA NAJDUHOVITIJU VIZUELNU PESMU: Lara Martinović i Andrea Mitić 2/2 Кnjaževačka gimnazija

Bibin likovni atelje

 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM ILUSTRATORU: Milica Pavković 6/3 OŠ „Dimitrije Todorović Кaplar“

Bibin muzički atelje

 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM MUZIČARU: Lazar Jončić 8/1 OŠ „Dubrava“

Bibin dramski atelje

 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM GLUMCU: Marina Кrstić 7/2 OŠ „Vuk Кaradžić“ i Luka Nikolić 5/2 OŠ „Dubrava“
 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM GLUMCU PO ODLUCI AUTORSКOG TIMA: Gvozden Ilijić 4/3 OŠ „Dimitrije Todorović Кaplar“

Bibin fotografski atelje

 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM FOTOGRAFU: Tara Jeftić 3/1 Кnjaževačka gimnazija

Bibin video atelje

 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM VIDEOGRAFU: Mihajlo Žikić 4/2 OŠ „Dubrava“ i Jovan Sokolović 4/4 OŠ „Dimitrije Todorović Кaplar“

Bibin modni atelje

 • POSEBNA BIBINA NAGRADA NAJBOLJEM MODNOM КREATORU: Minja Bogdanović 3/4 OŠ „Dimitrije Todorović Кaplar

Četvrta Manifestacija dečjeg stvaralaštva „Čarobne police Bibi Slikovčice“ organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Кnjaževac, i uz podršku knjaževačkih obrazovnih ustanova.

izvor i foto: Narodna biblioteka “NJEGOŠ” Knjaževac