Svečanosti povodom obeležavanja Male Gospojine, slave Grada Zaječara i Sabornog hrama rođenja presvete Bogorodice, završene su koncertom na Trgu oslobođenja.

Spletom igara predstavili su se najpre članovi Gradskog folklornog ansambla “ZORA”, učesnici brojnih kulturnih manifestacija širom Srbije.

Potom je na binu izašla pevačica Merima Njegomir i otpevala čuvene hitove: Ivanova korita, Ruzmarin, Zbog tebe, Što je lepo kad se neko voli, Opilo nas vino, Da nije ljubavi tvoje, Pamtim još, Кad zaškripi kapija, Zelene su oči tvoje, Mezimica…

Osim komponovanih, njen repertoar čine i izvorne pesme šumadijskog, vranjanskog, crnogorskog i kosovskog melosa, sevdalinke, starogradske pesme, ruske pesme i romanse.

Merima Njegomir dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevača narodne muzike), Zlatna značka Кulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzičkim festivalima. Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Кolarcu.

U okviru svečanosti, popodne je održan i svečani Jesenji karneval mališana iz zaječarskih vrtića. Klinci i klinceze u pažljivo osmišljenim kostimima jesenjih plodova i crtanih junaka ulepšali su najveći praznik grada.

foto: Grad Zaječar