Kraljevi ajvara Zaječara za 2019. godinu su gradski funkcioneri okupljeni u ekipi pod nazivom “Grad Zaječar”. Po mišljenju stručnog žirija oni su u konkurenciji 15 timova znanjem i kulinarskim umećem pripremili najukusniju jesenju poslasticu  – domaći ajvar i pobedili na takmičenju “Izađi mi na teglu”.

Samo poen za pobedničkome kipom zaostali su „Timočki divljaci – PSK Istok“ kojima je pripala druga nagrada.

Bronzanu medalju osvojila je ekipa „Prlićanci”.

Dok su ekipe  tokom dana pripremale ajvar, na trgu je za posetioce bio organizovan bogat zabavni i edukativni program, od koncerta Milice Ilić i nagradnih igara do predavanja za buduće preduzetnike.

Pobednici takmičenja u Zaječaru učestvovaće u nacionalnom finalu 12. oktobra u Beogradu, kada karavan obiđe i ostale gradove sa spiska od 30 prijavljenih.

U proteklih pet sezona karavan “Izađi mi na teglu” gostovao je u 130 gradova širom Srbije, imao je oko 2.500 takmičarskih ekipa i 15.000 učesnika kojima je obezbeđeno oko 65 tona paprike.

Takmičari su ispekli više od 600.000 komada paprike i napunjeno je oko 25.000 tegli ajvara, a manifestaciju je do kraja pete sezone posetilo čak pola miliona posetilaca. Samo u protekloj sezoni karavan je ostvario rekordnu posetu od oko 200.000 ljudi.

Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte do sada su Leskovac, Kovačica, Bela Palanka, Kanjiža i Brus. Saznaćemo 12. oktobra da li se i Zaječar pridružio “velikoj petorki”.

naslovna foto: Grad Zaječar