“VELIKIM SOKAKOM od makadama do asfalta” naziv je nove knjige Božidara Buljubaše, potomka stare majdanpečke porodice, koja će 12. decembra biti promovisana u Majdanpeku.

Kako stoji u podnaslovu, reč je o “Pričama sa dobro utabanog puta”.

Obećanje dato prošle godine da će izaći i druga knjiga naslednica „Miris burjana“prošetaće Velikim sokakom kojim su prolazile generacije na rad u rudniku u školu,i ovoga puta u koloni nas koji ga se sećamo znam biće sa nama u srcu i svi naši koji nisu više među nama, i ipak neka nas okupi i ova druga knjiga i nadam se da će vas biti u većem broju jer imam taj osećaj da će nam doći i„naši“ sa strane da uveličaju ovaj događaj,

napisao je autor na svom fejsbuk profilu.

                                        fotografija sa prošlogodišnje promocije knjige “Miris burjana”

 

Svoja sećanja, emocije i priče o Majdanpeku i ljudima koji su u njemu živeli, Buljubaša je satkao u novu knjigu, iz koje izdvajamo odlomak.

Izgradnjom novog Majdanpeka posle 1956 godine, Veliki sokak doživaljava najveće izmene sa desne strane gde je bila kuća Boška Кuske i drugih izgrađena je velika zgrada Direkcije RBM-a, preko puta dugačka zgrada koja bi imala i prodajne prostore i tako se uokvirio grad a samim tim i Veliki sokak asfaltiranjem sokaka i sadnjom aleja od topola od pošte pa sve do početka Кapetanske naš veliki sokak je i bukvalno ličio na mali bulevar, baš kao po gradovima i na taj način ostavio snažan utisak da je naš Majdanpek sazreo u svakom pogledu kao GRAD, što mnogi pokušavaju da oponiraju.

Božidar Buljubaša godinama objavljuje na fejsbuku, a na inicijativu Dušana Tkačenka, njegove priče su pre godinu dana prvi put pretočene u knjigu nazvanu “Miris burjana” i predstavljene Majdanpečanima.

Ovoga puta žitelji grada na Peku vratiće se u prošlost “Velikim sokakom od makadama do asfalta” na promociji zakazanoj za 12. decembar u maloj sali Doma omladine, od 17 sati.