Okupiti na jednom mestu 60 umetnika različitih vokacija i senzibiliteta veliki je poduhvat i za najveće centre kulture. Upravo to je uspelo Udruženju umetnika Majdanpek.

Multimedijalna izložba intrigantnog naziva “Mistika Homolja”, otvorena u galeriji Centra za kulturu u Majdanpeku spoj je svih vidova umetnosti.

Svoj rad predstavili su slikari, vajari, fotografi, muzičari, pisci.

Osim majdanpečkih stvaralaca, publika je u prilici da vidi i čuje radove umetnika iz Kučeva, Žagubice, Negotina, Bora, Beograda, Donjeg Milanovca, Petrovca na Mlavi.

Ovo je najznačajniji projekat našeg udruženja, a naziv “Mistika Homolja” se jednostavno sam nametnuo jer je za sve one koji dođu naše krajeve sve obavijeno velom mistike,

kaže Daliborka Tizmonar Marković, predsednica Udruženja umetnika Majdanpek.

U galerijskom prosturu izložene su slike i skulpture, predstavljeni pisci i održan koncert sastava “Vorba buna”.

Ispred galerije nastupili etno muzičari Mirjana Durlić i Borivoje Dragojević i KUD “Velimir Markićević”.

Posetioci su mogli da razgledaju i kupe ukrasne i upotrebne predmete koje su izložile članice Udruženja žena “Vredne Vlajne”.

Nakon Majdanpeka, “Mistika Homolja” gostuje u Beogradu od 14. juna u galeriji Centra za kulturu “Vlada Divljan”.

Organizator izložbe je Udruženje umetnika Majdanpek, uz podršku: Centra za kulturu Majdanpek, Centra za kulturu “Vlada Divljan” Beograd, Udruženja za Majdanpek, Udruženja žena “Vredne Vlajne” Rudna Glava, KUD-a “Velimir Markićević”, Sindikalne organizacije FBC i lokalne samouprave u Majdanpeku.

fotografije: Gradimir Bogdanović Majdanpek