Slavni crtani i strip junak mornar Popaj prvi put se u stripu pojavio na današnji dan 1929. godine odnosno pre tačno 91 godinu.

Lik mornara Popaja stvoren je još ranije, tačnije 1919. godine kao zaštitni znak jedne fabrike spanaća, a stvorio ga je Elzi Krajsler Segar.

Međutim, 10 godina kasnije, on ga je uveo i u svoj strip „Timbl teatar“ u izdanju novinskog stripa „King fičers“ i tada ovaj, danas svima poznati mornar, započinje svoju plovidbu.

Ubrzo nakon toga, Popaj je postao glavni junak ovog stripa, a Oliva, koja je uvedena u strip još 1919. godine kao Kastorova sestra (glavni junak ovog stripa, pre pojave Popaja) postaje njegova žena.

Kasnije se u priču uvode Badža, Pera ždera, kao i ostali nezaobilazni likovi ove priče.

U prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od spanaća, već od magične ptice, koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo da jede spanać da bi postao snažan.

Lik mornara Popaja osim po spanaću, prepoznatljiv je po tetovaži sidra na levoj ruci, luli koju ne ispušta iz usta, kao i beloj mornarskoj kapici koja je njegov zaštitni znak.

Vrlo brzo slavni strip junak je doživeo i svoju ekranizaciju, pa je između 1933. i 1957. godine napravljeno oko 230 kraćih epizoda, kao i tri duža animirana filma o Popaju. Do 1988. godine broj crtaća o Popaju je porastao na čak 638.

Prvi put na crtanom filmu Popaj se pojavljuje 1933. godine u filmu „Beti Bup sreće mornara Popaja“, dok se na televiziji prvi put pojavio tek 1957. godine.

Filmsku verziju Popaj je dobio 1980. godine, u režiji Roberta Altmana. Popaja je tada igrao Robin Vilijams a Olivu Šeli Duval.

Za likove ova dva crtana junaka, Elzi je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Česteru, Ilinois. Jednooki Frank Roki Figel je bio poznat kao čovek koji voli da se bije i da puši. Figel je preminuo 1947. godine, a ne njegovom nadgrobnom spomeniku piše „čovek koji je bio glavna inspiracija za Popaja“. Oliva je zasnovana na Segarovoj komšinici Dori Paskel koja je bila veoma visoka i nosila je punđu.

Popaja je sinhronizovao Džek Merser, dok je Olivu dočarala Mardži Hajns. Zanimljivo je da su se glumci koji su dali glas Popaju i Olivi tokom vremena venčali.

Popaj je prvi crtani lik koji ima pravu statuu. Predstavljena u Kristalnom gradu u Teksasu, statua je napravljena da proslavi sve veću industriju spanaća.

izvor: Danas, Aska; foto: Pinterest