Zaječarski Zdravstveni centar nabavio je tri aparata za anesteziju, marke „Dreger“, putem konkursa preko Ministarstva zdravlja.

Dva aparata su već u operacionom bloku bolnice, dok je jedan na ginekologiji.

Već dugo ulažemo napre da uvedemo laparoskopsku hirurgiju u zaječarski Zdravstveni centar. Naša ekipa je na obuci u sklopu tima Ministarstva zdravlja, gde se edukuju hirurzi za velike laparoskopske operacije u trbuhu, poput operacije tumora debelog creva, gde će se laparaskopski raditi i operacija kila, slepog creva. Od velikog nam je značaja ovaj aparat koji prati vitalne parametre vezane za respiratornu fuknkciju pacijenata, otežano disanje, kada mi napumpamo veći pritisak u trbuh, kako bi smo imali prostora da radimo minimalnu invaznivnu hirurgiju,

ističe prednost novih aparata dr Ivica Milosavljević, zamenik direkotra ZC Zaječar.

Prema rečima anesteziologa doktorke Radice Petrović, prednost ove najnovije generacije aparata je mogućnost kompletnog monitoringa pacijenata tokom operacije.

Naša hirurgija je, takođe, napredovala u smislu vođenja laparoskopije, i nama je upravo trebao ovakav jedan aparat kojim možemo da pratimo tu vrstu operacija, jer laparoskopija povećava intraabdominalni pritisak, a to nama kompromituje ventilaciju. Upravo ovaj aparat ima sistem zaštite pluća. Na ovom aparatu imamo mogućnost vođenja anestezije niskim protokom, što pacijentu daje s jedne strane brzo buđenje iz anestezije, a ima i ekonomsku stranu, uštedu inhalacionih anestetika, što je važno. Aparat će služiti i prilikom izvođenja carskog reza, ali i za redovan operativni program,

objašnjava dr Petrović.

Načelnik ginekologije doktor Dragan Kalinović, kaže da će novi aparat znatno unaprediti operativni rad na ovom odeljenju, gde godišnje ima ukupno oko 250 operacija i carskih rezova.

Vrednost novih aparata je oko 13 miliona dinara.