Na sednici  Organizacionog odbora festivala „Dani Zorana Radmilovića“, kojom je predsedavao predsednik odbora, gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, usvojen je  program  28. festivala , koji će u Narodnom  pozorištu Timočke Krajine „Zoran Radmilović“  biti održan od 18. do 25. oktobra.

Zoranove dane  otvoriće 18.oktobra Narodno pozorišta Timočke Кrajine „Zoran Radmilović“ premijerom predstave „Petra“ koju je po motivima teksta  Ričarda Lorca adaptirao i režirao Irfan Mensur.  Igraju Tanja Bošković, Viktorija Arsić, Nataša Petrović i Lana Кaraklajić.

detalj sa probe predstave “Petra”

Drugog dana festivala na repertoaru je predstava Кazališta “Ulysses” iz Zagreba i Beogradskog dramskog pozorišta  „Кo se boji Virdžinije Vulf“ u režiji Lenke Udovički. Igraju: Rade Šerbedžija, Кatarina Bistrović Darvaš, Milan Marić, Romina Tonković i Nika Iličić.

“Ko se boji Virdžinije Vulf”

„Dok nas smrt ne rastavi“, predstava beogradske Radionice integracije, po tekstu Mire Furlan, a u režiji Predraga Mikija Manojlovića, u kojoj igraju Predrag Miki Manojlović, Anita Mančić, Jasna Đuričić i Jovana Gavrilović, biće izvedena trećeg festivalskog dana, u nedelju 20. oktobra.

“Dok nas smrt ne rastavi”

Od ponedeljka 21. do petka 25. oktobra publika u Zaječaru moći će da pogleda i predstave sarajevskog Кamernog teatra 55 „Sjećaš li se Doli Bell“, beogradskog Ateljea 212 „Petrijin venac“, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, beogradskog Zvezdara Teatra „Osama – Kasaba u Njujorku“, i predstavu grada domaćina i Narodnog pozorišta Priština „Žene iz Troje“.

Petrijin venac”

Istovremeno , od  19. do 25. oktobra u Centru za kulturu u Kotlujevcu   biće održan   2. Festival malih pozorišnih formi  na kome  će biti prikazane najbolje monodrame iz ovogodišnje produkcije ne samo u zemlji, već i u regionu . Festival će 19. oktobra  otvoriti monodrama ,,Sve što sam prešutjela” , koju je po tekstu slavne hrvatske glumice Mie Begović režirao Ivan leo Lemo. Igra Mia Begović. U nedelju 20.oktobra na programu je  ,,Krojcerova sonata”  Teatra Kabare iz Tuzle, koju je po adaptiranom Tolstojevom tekstu režirao Nebojša Bradić. Igra Vlado Kerošević, glumac  i profesor  na Akademiji umjetnosti u Tuzli.

“Krojcerova sonata”

Treće festivalske večeri  publika će moći da uživa u monodrami „Lov na srne“.  Igra naša popularna glumica Srna Lango, koja potpisuje i tekst i režiju .

“Lov na srne”

Do kraja Festivala malih pozorišnih formi  na programu su predstave ,,Spavaju li ribe”, Tigar teatra iz Zadra , u izvođenju Vjere Vidov , „Ima neka tajna veza“ po tekstovima pesama koje je  Duško Trifunović  pisao  za „Bijelo dugme“, u izvođenju Milana Dimića iz Banjaluke ,  „Don Žuan iz Leušića“  Srpske scene pri pozorištu  za decu i mlade  „Меrlin“, iz Temišvara  u Rumuniji, u izvođenju Marka Adžića  i „Kod kuće/ Kabul“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Igra Dušanka Stojanović Glid, prvakinja drame Narodnog pozorišta.

“Kod kuće/Kabul”

Organizacioni odbor Festivala doneo je  odluke da  komplet karata za osam predstava u okviru glavnog programa festivala  košta 5000,00 dinara, a komplet karata za  Festival malih pozorišnih formi 700,00 dinara.