Na osnovu kriterijuma transparentnosti, Zaječar sa prikupljenih 43 poena zauzima 53. poziciju na listi lokalnih samouprava u Srbiji, pokazuje rezultati najnovijih istraživanja Transparentnosti Srbija.

Transparentnost Srbija merila je indeks transparentnosti u svim lokalnim samoupravama u Srbiji, na osnovu 95 indikatora, a konačne ocene, odnosno indeksi, mogli su da budu u rasponu od 0 do 100.

Indeks je zbir pozitivnih poena dobijenih iz indikatora koji podrazumevaju analizu sajtova, dokumenata, odgovora dobijenih na zahteve za slobodan pristup informacijama i neposredan uvid u funkcionisanje uprave, odnosno uslužnih centara, kao i podataka dobijenih od drugih organa.

Najtransparentnija opština je Plandište sa 67 prikupljenih poena, a na poslednjem 145. mestu nalazi se Sevojno.

Od timočkih opština, bolje od Zaječara ocenjene su opštine: Knjaževac na 11. poziciji, Sokobanja na 36. i Negotin na 44. mestu po indeksu transparentnosti.

Transparentnos Srbija – Indeks transparentnosti lokalnih samouprava

Rezultati istraživanja, kao i poređenje sa indeksima iz 2017. i 2015. godine dostupni su na sajtu Transparentnosti Srbija. Tako vidimo da je pre 4 godine Zaječar bio za 11 mesta bolje rangiran nego sada, a 2017. nije bio obuhvaćen istraživanjem.

Istraživanje “Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji 2019” podržao je USAID.