Područja i delovi lovišta “Ključ”, “Živica”, “Miroč-Štrbac”, kao i površine delova lovišta “Nacionalni park Đerdap”, “Todorova reka” i “Negotinska krajina” proglašavaju se zaraženim područjem od bolesti afrička kuga svinja, navodi se u danas donetom Rešenju Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Delovi lovišta “Nacionalni park Đerdap”, “Todorova reka” i “Negotinska krajina”, kao i lovišta “Vratna” i “Deli Jovan”( koje obuhvata delove opština Bor, Negotin i Zaječar) proglašeni su područjem visokog rizika od zarazne bolesti afrička kuga svinja kod divljih svinja.

Nakon što su u ataru Tekije i Kupuzišta na teritoriji opštine Kladovo evidentirani su prvi slučajevi oboljevanja svinja od afričke kuge, Uprava za veterinu donela je rešenje da teritoriju svoih lovačkioh udruženja u ovoj podunavskoj opštini proglasi zarženom.

Ova zarazna bolest za koju nema leka, evidentirana je prošle godine u susednim zemljama, u Rumuniji i Bugarskoj, ali su ovo prvi slučajevi oboljevanja populacije divljih svinja na prostoru Ključa i Negotinske krajine, na kojima se zbog blizine granice poslednjih meseci sprovodi niz preventivnih i operativnih mera od dezinfekcija prostorija u kojima se čuvaju domaće svinje, preko zabrane hranjenja pomijama, pojačane higijene i zabrane ulaska u prostorije i objekte gde su svinje smeštene.

Naložene su mere suzbijanaj bolesti na ovom području, a rešenje je dostavljeno Republičkoj veterinarskoj inspekciji Borskog upravnog okruga i Veterinarskom specijalističkom institutu u Zaječaru.

foto: agro vesti