Krizni štab će preporučiti Vladi da negativan pi-si-ar test ne bude nephodan za ulazak u zemlju, rekao je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović. Otvaraju se i administrativni prelazi sa Kosmetom.
Branislav Tiodorović je rekao da je podatak o 0,64 odsto pozitivnih među testiranima izvanredan i da se nada da će do kraja maja taj broj dostići nulu. Na današnjoj sednici kriznog štaba je analizirana trenutna situacija i prilagođavanje mera sadašnjoj situaciji, navedeno je u saopštenju.

Donete su sledeće preporuke i odluke:

– Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane. Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Republike Srbije.

– Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji.

– Pi-si-ar testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

– Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za kovid bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek nakon negativnog rezultata počeće da rade. Klinički centar u Nišu (nova zgrada) počeće sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti Banjica funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

– S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu.

– Svi članovi kriznog štaba, sa lekarima na čelu, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još uvek nije završena. Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili.

preuzeto: RTS