U zaječarskom pozorištu danas je otvoren 34. Festival mladih pesnika „Dani poezije“.

Okupljene pesnike, učenike zaječarskih osnovnih škola i njihove nastavnike u ime grada i ustanove pozdravio je Vladimir Đuričić , direktor pozorišta.

Festival je otvorio jedan od naših najvećih živih pesnika Ljubivoje Ršumović, koji je naglasio da ovo nije praznik samo za Zaječar, već i za njega lično i pročitao šta je o pisanju pesama za decu govorio veliki Duško Radović.

Deca se mogu smatrati narodom pa je i književnost za decu kao narodna razumljiva za sve, jednostavna, naivna i vedra. Vedrina je za mene najpre znak detinjstva. Zatim znak duhovnog i duševnog zdravlja. Vedrina je i povod i smisao mog bavljenja literaturom. Znači pisati čitko, kratko i jasno. To bezmalo znači biti saradnik sunca.

Ršumović je najavio svoj novi projekat koji će se zvati „Saradnici sunca“ kako je pesnike za decu nazvao Dušan Radović. Pod tim imenom, od ove godine na Zlatiboru biće organizovana škola kreativnog pisanja gde će dečiji pesnici raditi sa mališanima talentovanom za pisanje.

Kroz razgovor sa profesorom srpskog jezika Stevanom Jovanovićem predstavljeno je Ršumovo stvaralaštvo.

Festival mladih pesnika nastavlja se danas u 18 sati u Radul-begovom konaku predstavljanjem portreta pesnika Dragana Jovanovića Danilova.

Gost festivala od 20 sati biće Petar Semolič iz Slovenije, jedan od najznačajnijih živih slovenačkihpesnika.

Tokom trajanja festivala biće predstavljena poezija pesnika sa Kariba i iz Norveške, a gošća smotre biće i Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade, „Vasko Popa“ i „Đura Jakšić“.

Poslednjeg dana festivala, u subotu 25. maja od 19 sati biće priređena promocija knjige „Svakodnevna antika“ prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika Anastasie Stoiljković.Sat kasnije predviđen je nastup ovogodišnjih finalista festivala i proglašenje pobednika , kao i dodela nagrade „Sergije Lajković“.

foto: zaječarsko pozorište