Nizak vodostaj na Lenovačkoj reci omogućio je radnicima „Vodovoda“ da počnu sanaciju kvarova na vodovodu od tupižničkog izvora ka Lenovcu, Leskovcu, Gornjoj Beloj Reci i Grlištu.

Lenovačka reka kojom vodovodne cevi idu od izvorišta na Tupižnici, pa kroz nekoliko sela, do glavnog zaječarskog voda, oštetile su bujice ovog proleća.

Pvc cevi postavljene pre pola veka vremenom su ostale i bez betonske zaštite, tako da je na potesu od nekoliko kilometara otkriveno desetak kvarova.

Za početak radova čekao se nizak vodostaj, jer cevovod ima nekoliko prelaza preko reke.

Došlo je do pucanja, cevi su jako stare i malo oštećenje proizrokovalo je velike kvarove na ovom delu sistema, te smo imali 12 dana prekid u vodosnabdevanju. Zbog konfiguracije terena nije bilo moguće koristiti mehanizaciju, tako da us radnici “Vodovoda” 12 dana ručno kopali i dopremali materijal,

objašnjava Nikola Šarčević, direktor JKP “Vodovod”.

Ovim cevima do Zaječara ide 50 do 60 litara vode u sekundi, a sada dok traju radovi, korisnicima u selima ide 10 do 12 litara, a avakog drugog dana vodosnabdevanje se obustavlja na 9 sati.

Za radove JKP “Vodovod” je utrošio oko 2 miliona dinara.

Zbog zamene uništenih vodovodnih cevi meštani podtupižničkih sela i sada povremeno nemaju vodu ili nizak pritisak, ali u Vodovodu kažu da će sve biti gotovo za 10-ak dana.

izvor: Za media