Na području Zaječarskog upravnog okruga nema registrovanih slučajeva afričke kuga svinja, rečeno je danas na sastanku Saveta Zaječarskog upravnog okruga i Okružnog štaba za vanredne situacije.

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke kuge svinja na teritoriji svih lovišta opštine Kladovo, a delove lovišta u Negotinu, Majdanpeku i Boru proglasila za područje visokog rizika.

Na području Zaječarskog upravnog okruga nema registrovanih slučajeva afričke kuge svinja. Situaciju ćemo pratiti, a ovo je bila prava prilika da pažnju i koncentraciju lokalnih samouprava, Saveta okruga, ali i Štaba za vanredne situacije podignemo na jedan viši nivo, da još jednom analiziramo sve ono o čemu smo pričali proteklih godinu dana, a u vezi funkcionisanja svih institucija, svih segmenata u slučaju pojave takve bolesti. Počev od Saveta okruga, lokalnih samouprava, Štaba za vanredne situacije, lokalnih komunalnih preduzeća i pojedinaca, do Republičke veterinarske inspekcije i veterinarskih službi, svi su uključeni i upoznati maksimalno sa problemom, posebno građani u seoskim područijma,

istakao je Vladan Paunović, načelnik Zaječarskog upravnog okruga.

Nepovoljna epizootiološka situacija u susednoj Rumuniji i Bugarskoj, u pogledu Afričke kuge svinja, takođe i migracije divljih svinja u ovom periodu su uticale na pojavu bolesti kod divljih svinja na teritoriji opštine Kladovo. Nakon pojave prvih slučajeva u lovištima, Uprava za veterinu je donela rešenje i propisala konkretne mere koje će se sprovesti u zaraženom području, kao i u području visokog rizika. Naš osnovni zadatak u narednom periodu jeste da zajedno sa lovačkim organizacijama i veterinarskom inspekcijom sprovedemo mere, stvorimo jednu zonu, i praktično onemogućimo dalje širenje bolesti na ostale delove Srbije,

objašnjava Milijana Nešković, epizootiolog Veterinarsko-specijalističkog instituta u Zaječaru.

Afrička kuga svinja potvrđena je najpre kod divlje svinje čiji je leš 3. januara pronađen u ataru Tekije na mestu zvanom „Topolov breg“, ali i kod divlje svinje koja je pronađena 8. janaura u ataru sela Kupuzište, između ovog kladovskog sela, Brze Palanke i susednog negotinskog sela Urovica. Nakon toga, evidentirani su i slučajevi Afričke kuge svinja u selima oko Dimitrovgrada, a epidemija je proglašena na području Pirotskog okruga.

Rešenjem Uprave za veterinu, 13. januara ove godine, područje i delovi lovišta „Ključ“ i „Živica“ na teritoriji Kladova, lovišta „Miroč – Štrbac“ na delovima teritorija opština Kladovo, Majdanpek i Negotin, kao i delovi lovišta „Nacionalni park Đerdap“ i „Todorova reka“ na teritoriji opštine Majdanpek i „Negotinska krajina“ na delu teritorije opštine Negotin, proglašeni su zaraženim područjem.
Takođe, područje i delovi lovišta „NP Đerdap“, „Todorova reka“ i „Negotinska Krajina“, kao i lovište „Vratna“, koji se nalaze izvan područja koje je proglašeno zaraženim (inficiranim) područjem, kao i lovište „Deli Jovan“ koje je ustanovljeno na delovima teritorija opština Negotin, Bor i Zaječar, proglašeni su područijem visokog rizika.