U Narodnom muzeju u Zaječaru u četvrtak će biti ortvorena retrospektivna izložba i promovisana monografija “Iz pera majstora” – Dragoljub Sandić Sandi.

U ime autorskog tima o izložbi i monografiji govoriće Lana Sandić i Milena Milošević Micić, viša kustoskinja – istoričar umetnosti Zavičajnog muzeja Кnjaževac.

Početak je u 19 sati.

Dragoljub Sandić Sandi je rođen u Orešcu pored Кnjaževca 1951. godine. diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 1977. godine. Profesionalno se bavio grafičkim dizajnom, kreiranjem i slikarstvom.

Dobitnik je jugoslovenskih nagrada za dizajn, kreiranje i vizuelne komunikacije (Zlatno pero Beograda, Nagrada Beograda za politički plakat, Nagrada za modne kreacije itd). Više puta je bio predstavnik Jugoslavije u Evropskom komitetu za modu “MODEUROPE” – Cirih.

Autor je serije poštanskih maraka u izdanju Zajednice jugoslovenskih pošta i autor likovnog rešenja za luksuzne telegrame u izdanju ZJPTT.

Bio je likovni urednik i saradnik jugoslovenskih časopisa za decu: Cvrčak, Zeka, Dečje novine; Likovni urednik udžbenika u kućama MIP „Nota“ i Republički zavod za udžbenike, Beograd.

Autor je pismovnog sloga staroslovenskog pisma „Ižica” korišćenog za sabrana dela Stevana Mokranjca.

Bio je saradnik mnogih štamparija, izdavačkih kuća, udruženja i društveno-političkih organizacija. Bio je učesnik slikarsko-konzervatorskih radova na konzervaciji u Gamzigradu i na freskama u manastiru Studenica. Učestvovao je na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Preminuo je 2000. godine