Polaganjem cveća na spomenik Stevanu Stojanoviću Mokranjcu u dvorištu kompozitorove rodne kuće, svečanim činom rezanja kolača, promocijom novog broja časopisa „Mokranjac“ i nastupom Nikole Jelačića na gitari, juče je obeležen dan rođenja slavnog kompozitora Mokranjca i slava negotinskog Doma kulture, Sveti Stefan.

Program obeležavanja ovog značajnog datuma za srpsku kulturu počeo je polaganjem cveća na spomenik znamenitog Negotinca u dvorištu njegove rodne kuće. Cveće su položile delegacije lokalne samouprave, Doma kulture, Muzeja Кrajine, Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, OŠ „Stevan Mokranjac“ iz Кobišnice, Hora Hrama „Svete Trojice“ i kulturno-umetničkih društava iz Negotina i Mokranja.

Potom su u Doma kulture, povodom slave ove ustanove, negotinski sveštenici obavili svečani čin rezanja slavskog kolača. Prisutne goste pozdravili su otac Marko Pajčin i Jovanka Stefanović-Stanojević, direktor Doma kulture.

Ime Stevana Mokranjca, baš kao i njegovo delo, jesu besmrtni. Što se Mokranjčeve muzike tiče, kako svetovne, tako i duhovne, moram da kažem da je ona davno iskoračila iz okvira Srbije i eks Jugoslavije, i da se prenosi svetom. Ove godine nastavljamo da negujemo Mokranjčevo delo,

kazala je Jovanka Stefanović-Stanojević.

U okviru programa obeležavanja Dana rođenja slavnog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca u ime lokalne samouprave gostima se obratila Tatjana Panić, član Opštinskog veća zadužena za kulturu, informisanje i turizam.

Današnji svečani dan posvećujemo našem znamenitom sugrađaninu iz pijeteta prema delu i zaostavštini koje su Negotin učinili zanavek stecištem srpske umetničke muzike i kulture. Iz velike zahvalnosti i poštovanja negujemo uspomenu na njegovo ime i umetničko delo, čuvajući kompozitorovu rodnu kuću koju je samo u 2019. godini, obišlo 22 hiljade posetilaca, organizujući razne muzičke programe i svakako festival „Mokranjčevi dani“ koji je prošlog septembra okupio oko hiljadu učesnika. Ovo su brojke za respekt.
Namera nam je da ovogodišnji jubilarni, 55. dani posvećeni našem Mokranjcu, budu još bolje organizovani i promovisani, kako bi privukli što veći broj umetnika i gostiju iz zemlje i inostranstva,

istakla je Panićeva.

Novi broj časopisa „Mokranjac“ predstavili su prof.dr Sonja Marinković, urednik časopisa i selektor festivala i Stefan Cvetković, muzikolog.

Ovogodišnji program obeležavanja 164. godišnjice rođenja Stevana St. Mokranjca završen je koncertom Nikole Jelačića, studenta Fakuteta muzičkih umetnosti u Beogradu koji je na gitari izveo dela Joakima Rodrigea,Maria Кastelnova Tedeska, Vojislava Ivanovića i Johana Кasper Merca.

izvor: Opština Negotin, foto: Klub Doma kulture