U prekogranični projekat “Region participacije mladih” uključeno je po šest srednjih škola iz Srbije i iz Bugarske, među kojima su i timočke škole Tehnička škola u Knjaževcu i Gimnazija “Bora Stanković “ u Boru.

Izabrane škole iz Srbije su još Gimnazija “Svetozar Marković” Niš, Poljoprivredna škola “Radoš Jovanović Selja” Prokuplje, škola “Niketa Remizijanski” Bela Palanka i Ekonomsko – trgovinska škola Vranje.

Srednjoškolci će zajedno raditi na stvaranju efikasnog modela učeničkog parlamenta, koji će biti baziran na dobrim praksama iz obeju zemalja i inostranstva, kao i na primeni ljudskih resursa, tehničke podrške i umreržavanja.

Učenici izabranih škola radiće i na podizanju svesti o problemima i potencijalu mladih kroz sprovođenje inicijativa omladiske mreže. Planirano je i stvaranje pogranične mreže učeničkih parlamenata u celom pograničnom regionu.

Ciljne grupe koje će imati koristi od rezultata ovog projekta su pre svega mladi lideri iz bugarsko – srpskog pograničnog regiona, ali i omladinski radnici, kažu organizatori.

Projekat ” Region participacije mladih” realizuje Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša u partnerstvu sa Free Youth Center organizacijom iz Bugarske. Kofinansijer je i Evropska unija preko Interreg – IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

foto: Tehnička škola Knjaževac