Svetski dan horskog pevanja obeležen je večeras u u zaječarskom pozorištu koncertom horova iz Zaječara, Bora, Negotina i Sokobanje.

Učestvovali su : Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“, kojim rukovodi Maja Milenković, Kamerni hor „Lavirint“ iz Zaječara, pod rukovodstvom Željke Aleksić, „Đurđevak“, grupa Etno radionice Centra za kulturu iz Bora, čiji je vođa Tamara Glišić, Gradski hor „Mokranjac“ iz Negotina sa umetničkim rukovodiocem Ružicom Rajković i dečji hor „Sokolići“ iz Sokobanje, kojim rukovodi Milica Božić Antić.

Publika je uživala u izvođenju dvadesetak kompozicija domaćih i stranih autora.

Svetski dan horskog pevanja proslavlja se od 1990 godine, svake druge nedelje u decembru, ili oko tog datuma, veličajući vrednosti kao što su solidarnost, mir i razumevanje.

Zajednički koncert timočkih horova kojim je obeležen ovaj dan prvi put je u Zaječaru održan 2015. godine na inicijativu Kamernog hora Lavirint.

Večerašnji koncert povodom Svetskog dana horskog pevanja prijavljen je Međunarodnoj federaciji horske muzike i može se videti na sajtu federacije.

Na početku koncerta , minutom ćutanja odata je pošta Jovici Mihailoviću, organizatoru kulturnih manifestacija u ustanovi “Zoran Radmilović”, koji je juče iznenada preminuo.

foto: zaječarsko pozorište