Po predanju, Rogljevo, smešteno na levoj obali Timoka, jedno je od najstarijih naselja u Hajduk Veljkovoj Krajini, gde su nadomak vinograda podizane kuće od kamena, gde će vino da odmara, a u kojima su se vinari zadržavali tek koliko je trebalo da od grožđa nastane vino.

foto: fb Daniela Pejčić

Rogljevske pivnice, nadaleko poznate po kvalitetnom vinu, sve više postaju turistička atrakcija. Mesto oživi u vreme berbe grožđa, pa je tako i osmišljena kulturno-turistička manifestacija “Krajinska berba”.

Posetioci su i danas bili u prilici da prisustvuju berbi vinograda, kao i tradicionalnom, davno zaboravljenom načinu prerade grožđa – gaženju u velikim kacama.

Nisu izostale ni nagrade. Najlepša beračica je Teodora Stojanović iz Negotina, koja narednog meseca kreće u Novi Sad na studije farmacije. Prva pratilja je njena zemljakinja Jelena Pantović, dok je druga pratilja Marija Čokojević iz Zaječara. Najmlađa beračica bila je desetogodišnja meštanka Sofija Žikić, najšarmantnija Jovana Milić, a najvrednija Snežana Butarević iz Bukovča.

Domaćini su pripremili i bogat kulturno umetnički program folklora i solista u pevanju i sviranju. Učestvovali su KUD “Voja Čurić” Kobišnica, Orkestar Mileta Kostadinovića Cabe, gosti iz Bregova u Bugarskoj i Marija Stanojević, studentkinja solo pevanja na Fakultetu umetnosti u Nišu. Prigodnu zdravicu održao je Dragoslav Stanisavljević, dok je posetioce pozdravio Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Tokom dana održan je mini bazar starih zanata i poljoprivrednih proizvoda.

Organizatori “Krajinske berbe” su Udruženje Rogljevačke pivnice, MZ Rogljevo i Turistička organizacija Negotin.