U godini na izmaku Narodni muzej u Zaječaru organizovao je brojne izložbe, koncerte, promocije i druge manifestacije, saopšteno je na godišnjoj konferencije za novinare. Realizovana su tri projekta za koje je sredstva dalo Ministarstvo kulture, ali i neki višegodišnji projekti iz drugih donacija.

Zahvaljujući sredstvima Ministrastva kulture od oko 7 miliona dinara urađen je krov, novi dimnjak, zadnja fasada i delimično sistem za grejanje. Inače, rekonstrukcija ove zgrade nije rađena od useljenja sredinom prošlog veka. Iduće godine ćemo ponovo konkurisati kod Ministarstva i nadam se da ćemo onda zameniti i prozore, urediti pročelje zgrade, što je isto velika investicija,

kazala je Maja Živić, direktorka muzeja.

Od najznačajnijih aktivnosti realizovanih u 2019. godini, direktorka izdvaja Međunarodni stručni skup o konzervaciji, održan u Zaječaru u oktobru i koji je okupio 45 eminentnih stručnjaka iz celog sveta.

U 2020. godini, deset godina od prvih dogovora i najava, Narodni muzej počinje jedan od najvećih projekata, izgradnju Centra za posetioce na Romulijani.

Vlada Srbije je pre 3 meseca konačno potpisala ugovore sa inostranim fondovima što će nadam se omogućiti početak radova iduče godine. Ako ne na proleće, onda u rano leto će početi nešto da se gradi. Biće to kompletan centar za posetioce, ili kako se u narodu kaže Vizitorski centar. Radiće se sve tri faze odjednom, gradiće se pristupni deo, terminal, parkinzi,

naglasila je Živić.

Zaposlene u ovoj ustanovu kulture raduje podatak da je broj posetilaca muzeja porastao za 30 odsto.