U gotovo seloj Srbiji pada kiša, a na Zlatiboru, Kopaoniku i u Sjenici sneg. Prema poslednjim informacijama iz Sektora za vanredne situacije, nema većih problema. Imajući u vidu vremensku prognozu i upozorenja, sve nadležne službe su u pripravnosti.

Republički hidrometeorološki zavod navodi da će do kraja dana i u toku noći na području Srbije ukupna količina padavina u većini mesta ići od 20 do 40 litara, lokalno i oko 60 litara.

RHMZ je najavio značajan porast vodostaja na Jadru, Tamnavi, Jasenici, Kubršnici, Kolubari, kod Uba i Ljiga, na Resavi, Lepenici i Crnici.

U upozorenju se navodi i da će vodostaji na Mlavi, Peku, Timoku, banatskim vodotocima, Drini, Limu, Jadru, kao i na pritokama gornjih tokova Zapadne i Južne Morave do 17. maja biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Vodostaji na Savi će narednih pet dana biti u većem porastu sa prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca 15./16. maja, a 17. maja prevazilaženjem granice vanredne odbrane od poplava.

U 22 sata RHMZ u Zaječaru beleži temperaturu od 9 stepeni. Toplije je samo u Negotinu gde je 10 stepeni, dok je najniža temperatira na Kopaoniku -2 stepena.

U Srbiji se sutra ujutru i pre podne očekuje pretežno oblačno vreme, mestimično s kišom, naročito na severu zemlje, a posle podne promenljivo oblačno u istočnim i južnim krajevima s lokalnim pljuskovima i grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije.

Najniža temperatura od šest do 10 stepeni, a najviša od 12 do 18.

Do petka umereno i potpuno oblačno, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom, uz slabljenje intenziteta padavina.

Od subote promenljivo i toplije, u većini mesta s dužim periodima sunčanog vremena i lokalnom pojavom pljuskova i grmljavina, naročito u nedelju.

izvor: rts, rhmz, foto: Radio Magnum