Vinari u Srbiji danas praznuju Svetog Trifuna, zaštitnika vinograda.
Svaki vinogradar će vam reći da početak dobrog vina nije u podrumu, već u vinogradu. Zato se na Svetog Trifuna zaštitnika vinogradara, prvi čokoti orezuju i poliivaju dobrim, prošlogodišnjim vinom kako bi sledeća berba bila što bolja i berićetnija. Tako je I ove godine u knjaževačkom vinogorju.

U Potrkanju kod Knjaževca, gde su smeštene četiri najveće vinarije, domaćin ovogodišnje proslave je Vinarija Todorović.

U vinogradu Aleksandra Todorovića slavski kolač porerezao je protojerej Perica Božunović i zajedno sa domaćinom orezao prve čokote kako bi rod bio kvalitetan, a vinska godina plodna.

Kako je slavljeničko jutro osvanulo tmurno i sa pahuljama snega,sveštenik Božunović kaže da to po predanju nagoveštava dobru godinu.

Saša Jović, predsednik Udruženja vinara opštine Knjaževac i vlasnik Vinarije Jović objašnjava da vlasnici potkanjskih vinarija svake godine zajedno proslavljaju slavu, sa nadom da će svaka nova vinska godina biti bolja od prethodne.

Slava je predata predstavnicima Vinarije Džervin, koji nastoje da marljivim radom i kvalitetnim vinom dosegnu slavu koju je ovaj nekadašnji gigant imao u proizvodnji vina. Da su na dobrom putu svedoče nagrade koje osvajaju u zemlji i svetu.

Vino sa knjaževačkim geografskim poreklom poznato je i van granica Srbije. U vinogradima Aleksandra Todorovića, domaćina ovogodišnje proslave Svetog Trifuna, proizvodnja je organska, dominiraju crvene sorte, a o vinu brine enolog iz Francuske. Iako najmlađa vinarija u knjaževačkom vinogorju, već je osvojila tržište kvalitetom svojih vina.

Zvonimir Urošević, vlasnik Vinarije Urošević otkriva nam da je Sveti Trifun prilika da se knjaževački vinari okupe, razmene iskustva I degustiraju najfinija vina iz svojih vinograda. Nekada su to bile prave vinske fešte, ali je zbog epidemiološke situacije ove godine proslava simbolična.