U Matičnoj biblioteci “Svetozar Marković”, kao jednoj od članica mreže EUTEКA, učenicima i profesorima zaječarskih srednjih škola predstavljeno je deseto izdanja “Evropskog dnevnika”.

O “Evropskom dnevniku” prisutnima je govorila Dragana Rašić, profesorka sociologije i građanskog vaspitanja.
Ujedno je predstavljen i konkurs “Evropa i ja” namenjen učenicima drugog i trećeg razreda srednjih škola . Za pobednike je predviđeno putovanje u jednu ili više zemalja EU sredinom maja. Gimnazijalac Nikola Trajković je vršnjacima preneo iskustva o svojim dosadašnjim učešćima u Erazmus plus projektima.

U isto vreme, “Evropski dnevnik” predstavljen je i u Gimnaziji u Boru.

Ovo je svojevrsni informator koji učenicima pruža mogućnost da se bolje upoznaju sa EU, njenim vrednostima i institucijama, sa procesom pridruživanja, ali i sa nizom drugih informacija koje su njima bitne za obrazovanje, studiranje, volontiranje u nekoj od zemalja u EU. U dnevniku su vodiči Ana i Marko, srednjoškolci, koji iznose niz zanimljivih informacija o životu u EU. Publikaciju prati i konkurs. Učenici se mogu prijavljivati u jednoj od pet kategorija. Kategorije su invidualne ili grupne. Grupu čini tim od tri učenika, a prijavljivanje je sa mentorom. Na taj način se ojačava interakcija sa profesorima,

naglasila je Danijela Vučić, menadžer EU info kutak Niš.

Prezentacija u Boru, foto: Evropski dnevnik

Učenici, uz mentorsku podršku profesora, radove mogu kreirati u pet različitih kategorija: fotografija, dizajn, video format, strip/karikatura ili multimedijalni format. Najboljih 15 radova (po tri u svakoj kategoriji) biće nagrađeno sedmodnevnim putovanjem u tri zemlje Evropske unije – Italiju, Mađarsku i Austriju.

Poziv je otvoren do 31. januara 2020. godine. Pravo učešća na nagradnom konkursu imaju učenici prvog, drugog i trećeg razreda svih srednjih škola u Srbiji.

Na prethodnom konkursu “Evropskog dnevnika” učestvovalo je više od 1000 đaka i nastavnika, pristigla su 373 rada, a sedmodnevnim putovanjem u tri države članice Evropske unije nagrađeno je 12 najkreativnijih, a među njima i borski gimnazijalci.

foto: zaječarska biblioteka