Velika Jasikova je domaćin drugog po redu Festivala vlaške lepote Balkana.

Manifestacija je počela izborom za najboljeg izvođača izvornih vlaških pesama. Žiri sačinjen od Žike Cvetkovića, pevača, Vitomira Stanojevića, frulaša i Zorana Tatića, predsednika Saveza amatera Srbije, birali su najboljeg izvođača u dve kategorije. Tako je u kategoriji „Izvođači izvorne vlaške pesme bez muzičke pratnje“ prvu nagradu od 10.000 dinara odneo Vlastimir Žurkić, drugo mesto zauzela je Zorica Dudejević i time osvojila 6.000 dinara, a treće mesto i 3.000 – Anđelija Čerkasov.

U kategoriji „Izvođači izvorne vlaške muzike sa muzičkom pratnjom“ pobedio je Slobodan Dujkić, osvojivši 10.000 dinara, dok su drugo i treće mesto, odnosno 6.000 i 3.000 dinara, odnele Manuela Bumbešević i Stana Germanović.

Nakon takmičenja posetioci su uživali u nastupima Gradskog folklornog ansambla „Zo-Ra“ i Folklorne sekcije Društva Roma iz Zaječara.

Večeras će se održati i Izbor za najlepšu Vlajnu Balkana, gde su nagrade: za drugu pratilju vikend u Banji Ždrelo, za prvu pratilju vikend u Sokobanji, a najlepša Vlajna dobiće letovanje u Grčkoj za dve osobe.

Organizatori Festivala su Narodno pozorište Timočke Кrajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ i Mesna zajednica Velika Jasikova, a sve pod pokroviteljstvom Grada Zaječara.