Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog “pozitivnog rebalansa” budžeta koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od 8 do 15 odsto, rekla je danas premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

Najveće povećanje u zdravstvu, zatim u sektorima nauke i kulture. Penzioneri će dobiti jednokratnu pomoć u iznou od 5.000 dinara u decembru.

Kako je navela, medicinske sestre i tehničari su zaslužili najveće povećanje od 15 odsto. Doktori medicine dobiće povećanje od 10 odsto.

Posle zdravstva, najveće povećanje biće u sektorima nauke i kulture – 10 odsto. Povećanje od devet odsto će imati zaposleni u prosveti, sudije i tužioci, zaposleni u ustanovama socijalne zaštite i pripadnici bezbednosnih snaga.

Zaposlenima u državnoj upravi plata će biti povećana za osam odsto.

Premijerka je rekla da će od prvog decembra svim penzioneri dobiti jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 5.000 dinara.

Dodala je da se od prvog januara planira i povećanje penzije, ali nije mogla da kaže koliko, osim što je rekla da će povećanje biti zasigurno pet odsto a trudiće se da bude i veće, uz neugorožavanjefinansijske stabilnosti zemlje.

Od 1. januara ukida se Zakon o umanjenju zarada u javnim preduzećima, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Ministar je istakao da od Nove godine neće biti ograničenja zarada u javnim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima.