Uz poštovanje mera zaštite od korona virusa, u zaječarskom pozorištu počeo je rad na predstavi „Pokondirena tikva“ Jovana Sterije Popovića u režiji Olivere Viktorović Đurašković, koja tumači i jednu od uloga u predstavi.

Pored Olivere u komediji igraju: Nataša Petrović, Miloš Tanasković, Ivana Bartunjek, Aleksandra Manasijević, Predrag Grbić, Branislav Mijatović i Gabrijel Bećarević.

Rediteljka predstave Olivera Viktorović Đurašković, u izjavi za pozorišni FB ističe:

„Posebno mi je drago što režiram „Pokondirenu tikvu“ u Zaječaru, gradu Zorana Radmilovića, gradu koji smatram teatarski vrlo značajnim u Srbiji. Naravno, kao i sva pozorišta i zaječarsko je imalo različite faze, ali generalno mislim da ovde postoji jedan dragocen ansambl i jedna dobra pozorišna energija, koju sam osetila s obzirom da sam asistirala Hubaču kad je rađena „Čučuk Stana“ i boravila u Zaječaru krajem septembra i početkom oktobra prošle godine, kao i za vreme Festivala „Dani Zorana Radmilovića“. Zaista izuzetno cenim i poštujem sve ono što se ovde radi i mislim da postoji prava pozorišna atmosfera .“

O predstavi „Pokondirena tikva“ Olivera kaže:

„ Reč je o pametnoj komediji iz koje se izvlači neko naravoučenije. Svako vreme ima svoju „Pokondirenu tikvu“, pa tako i naše vreme ima „Pokondirene tikve“, bilo da su one u muškom ili ženskom obliku. Naravno , ovde se radi o ženi, o Femi, područje je Vojvodina, ali i to je sve matrica po kojoj to može da se desi bilo gde, u Zaječaru, Negotinu, Kruševcu Nišu, Beogradu, Subotici , Somboru, sasvim sve jedno. Potpuno sam sigurna da su to svevremenske komedije. Prošle su tolike godine od smrti Nušića i Sterije, a njihove komedije i problemi koje tretiraju u njima su njihova iskustva iz onog vremena koja su na duhovit način prenesena na scenu. Sada se to isto dešava ali u nekom drugom pakovanju, tako da Fema i ministarki ima koliko hoćete.
Ovaj ansambl ima finu podelu za tu komediju i mislim da neke kolege glumci koji su sada u naponu snage imaju prostora da se kako bih rekla „puste“. Jako mi je važno da svako od glumaca izvuče svoj maksimum, a moj zadatak je da ih navedem da se to desi. Nije zadatak reditelja samo da aranžira stvari već da izvuče iz glumaca ono što je najbolje za komad.“

Zaječarsko pozorište ove godine obeležava dva velika jubileja, 75 godina od osnivanja i 30 godina pozorišnog festivala “Dani Zorana Radmilovića”.

izvor i foto: Zaječarsko pozorište fb