U poslednjem ovogodišnjem programu „Кlasika u 11“ na 54. Mokranjčevim danima, danas se u centru Negotina predstavio vrlo mlad horski ansambl, Gradsko pevačko društvo „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara.

Ovaj hor je juče, baš u vreme trajanja festivala, zabeležio tačno godinu dana od svog prvog javnog predstavljanja.

Osnovan je polovinom aprila 2018. godine pri ustanovi Narodno pozorište Timočke Кrajine – centar za kulturu “Zoran Radmilović” u Zaječaru i nastavlja tradiciju horskog pevanja u ovom gradu gde je prva pevačka varoška družina formirana još 1874. godine.

Za Negotin i festival „Mokranjčevi dani“ veoma je značajna saradnja koju su između 80-tih i 90-tih godina prošlog veka imali združeni horovi „Milenko Brković Crni“ iz Zaječara i „Stevan Mokranjac“ iz Negotina koji su pod dirigentskom palicom energičnog Aleksandra Mišića plenili svojim nastupima.

Ovaj grad dobro pamti još jednog sjajnog dirigenta iz Zaječara, Nadu Malenović i njen Hor devojaka, kasnije hor „Felix Romuliana“.

Na temeljima te tradicije nastalo je u Zaječaru Gradsko pevačko društvo„Stevan Mokranjac“ koje trenutno broji dvadesetak članova. Oni su tokom proteklih godinu dana imali više zapaženih nastupa, od kojih izdvajamo obeležavanje Svetskog dana horskog pevanja u Zaječaru i u Negotinu, kao i učešće na „Antika festu“ u scensko-muzičkoj predstavi „Opsada i pad Кonstantinopolja“ u adaptaciji Gorana Markovića i nastup na otvaranju Filozofske škole na Romulijani.

Gradskim pevačkim društvom „Stevan Mokranjac“ iz Zaječara, od osnivanja rukovodi i diriguje Maja Milenković diplomirani muzičar pedagog, koju za Mokranjčev grad vezuje to što je upravo u Negotinu završila Srednju muzičku školu „Stevan Mokranjac“.

Zaječarski „Mokranjac“ nastupio je danas uz pratnju Dušana Đorđevića, profesora harmonike.

izvor i foto: Klub Doma kulture Negotin