Кultura Srbije između tradicije i modernizacije

U okviru kampanje „EU za tebe”, u čitalištu Matične biblioteke „Svetozar Marković” održano je predavanje „Кultura Srbije između tradicije i modernizacije”, doc. dr Jelene Petković, docenta na Departmanu za sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Кada se govori o kulturi Srbije u odnosu tradicije i modernizacije, istakla je profesorka Petković, diskusiju pokreću dva najosnovnija saznanja. Prvo je poimanje kulture u smislu zajedničke tradicije, mitova, simbola, običaja, vrednosti. Generalno, istorijsko iskustvo pokazuje da svi narodi imaju potrebu za svojim kulturno-istorijskim utemeljenjem. Кultura je osnov duhovnog, mentalnog, institucionalnog i vrednosnog razvoja i opstanka jednog naroda. Sa druge strane, pak, treba imati na umu da su sve kulture predodređene za promenu, u vremenu i prostoru, ali istovremeno i za otpor prema tim promenama.

Od 2007. godine zaječarska biblioteka je deo Euteka mreže, kao i 48 drugih biblioteka.

Ovom prilikopredstavljena je izložba pod nazivom „Pozdrav iz Srbije”, na kojoj su prikazani lokaliteti u Srbiji obnovljeni uz pomoć EU donacija.

O EU info kutku iz Niša govorila je Snežana Andrić.