Miki, srećan ti 90.rođendan!

Jedan od najomiljenijih junaka detinjstva generacija mladih širom sveta, Miki Maus, proslavio je 90. rođendan.

Najpopularniji crtani lik prvi put se u javnosti pojavio 18. novembra 1928. godine u kratkometražnom crtanom filmu „Parobrod Vili“. Zapravo, to je treći crtani film sa Mikijem Mausom. Najpre su snimljeni „Luda planeta“ i „Galopin Gaučo“, ali se „Parobrod“ prvi prikazao.

Mikiju je glas sve do 1947. godine pozajmljivao sam Volt Dizni, tvorac čuvenog miša. Inače, prvobitno je lik trebalo da se nazove Mortimer Maus, ali je supruga Volta Diznija ubedila autora da mu ne da to ime. Kod nas se najpre zvao Mika Miš, a nakon prikazivanja na tadašnjoj TV Beograd, menja ime u originalno – Miki.

Za devet decenija Miki je postao institucija, koju prate mnoge zanimljivosti. Izdvajamo neke od njih:

– Miki je visok 69cm, a težak je 10.5kg. „Merenje“ je još tridesetih godina izvršio sam Volt Dizni.

– Gledajući iz bilo kog ugla, u bilo kom trenutku, u bilo kom crtanom filmu, Mikijeve uši su uvek okrugle.

– Miki Maus je bio prvi crtani lik koji je imao četiri prsta, a ova praksa je najstavljena do današnjih dana.

– Prve reči koje je Miki ikada izgovorio su bile „Hot dog!“ u crtaću iz maja 1929.

– Najčeće Mikijeve uzrečice su „Oh, boy!“, „Gosh!“, „That sure is swell.“ i „Awww, gee!“

– Ubrzo nakon prikazivanja prvog crtaća sa Mikijem pojavili su se i prvi predmeti sa njegovim štampanim likom. Dizni je 1929. počeo da daje dozvole za izradu različitih proizvoda, a prve su bile školske tablice za pisanje. Danas ovaj posao vredi milijarde dolara.

– Tokom iskrcavanja u Normandiji, za vreme Drugog svetskog rata, saveznički oficiri su za komuniciranje koristili šifru „Miki Maus“. Bilo je to čuvenog Dana D, 1944. godine.

– Miki Maus je bio zabranjen u Rumuniji tokom tridesetih jer je tadašnja vlada ove zemlje verovala da će miš koji govori da uplaši decu. Sedamdeset i pet godina kasnije, u Rumuniji je osnovan Romanian Disney Channel koji je otkupio frekvenciju nekadašnjih kanala Jetix i Fox Kids.

– Miki Maus je kratkotrajno štrajkovao u Diznilendu u Parizu tokom 1998. godine. Dakle, Miki je štrajkovao, a ne tip ispod kostima.

– Miki Maus i Duško Dugouško su se samo jednom pojavili u istoj sceni koja je trajala manje od pola minuta. To se desilo u filmu „Ko je smestio Zeki Rodžeru“ iz 1988. Za snimanje i produciranje ove scene angažovan je jedan od najcenjenijih režisera današnjice Stiven Spilberg.

– Jednom prilikom Volt Dizni je izjavio da su Miki i Mini zapravo venčani, ali su imali privatnu proslavu. Tada je otkrio javnosti da su Vejn Olvin, koji je davao glas Mikiju od 1977, pa do svoje smrti, i Rusi Tejlor, žena koja daje glas Mini od 1986, bili u braku. Romansa je započeta prilikom prvog zajedničnog snimanja glasova popularnih zaljubljenih junaka.

– Tokom svoje karijere, Miki Maus je nosio različitu garderobu čak 175 puta, a Mini je imala preko dve stotine drugačijih kombinacija.

– Miki Maus je prvi lik iz crtanih filmova ikada koji je dobio zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih. To se dogodilo prilikom proslave pola veka Diznijevih crtaća 1978-e godine.Mini je tu čast dobila 40 godina kasnije – u januaru 2018. dodine zasijala je i njena zvezda.

–Miki Maus od 1934. godine ima sopstvenu odrednicu u čuvenoj encikoplediji „Britanika“. Prema jednom istraživanju, više ljudi na svetu zna ko je Miki Maus, nego ko je Deda Mraz

Lik najpoznatijeg miša uz kojeg su odrastale generacije nastao je u vozu dok je njegov tvorac Volt Dizni prolazio kroz najteže trenutke u životu.                                                                                                                              Volt Dizni se zapravo veoma plašio miševa. Mikija je predstavio kao simpatično stvorenje kako bi se oslobodio od straha. Njegov lik mu je u tome svakako pomogao, kao verovatno i mnogim generacijama.

Koji je film Mikija Mausa vam omiljeni?