Izložbom otvoren skup posvećen zdravstvenoj kulturi

U Istorijskom arhivu Timočka krajina u Zaječaru otvoren je 10. Naučno stručni skup „Istorija medicine, farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“.

Ovim povodom zaječarski arhiv i arhiv Republike Srpske iz Banjaluke priredili su izložbu pod nazivom “Banjalučki ljekari u Kraljevini Jugoslaviji”. Autori izložbe su Bojan Stojnić i Verica M. Stošić

Postavka govori o 110 lekara koji su kraće ili duže radili u Banja Luci između dva svetska rata, odnosno za vreme Kraljevine Jugoslavije od 1918. do 1941. godine.

Lekari se mogu generacijski i po poreklu podeliti na više krugova. Prvi, pored nekoliko domaćih, činili su mahom lekari poreklom iz slovenskih zemalja Austrougarske, iz krajeva bivše carske Rusije i iz Srbije.
Već u drugom krugu, a naročito trećem, pored onih iz prečanskih krajeva Kraljevine Jugoslavije i bivše Kraljevine Srbije, počinju da pristižu i lekari iz Banjaluke i drugih krajeva BiH.
Treći krug banjalučkih lekara u doba Kraljevine Jugoslavije predstavljaju stradalnici, kojem mahom pripadaju Srbi i Jevreji kojima je rat 1941. doneo kraj njihovog lekarskog rada u Banjaluci,

pojašnjava Stojnić.

Naučno-stručni skup „Istorija medicine i farmacije, veterine i narodna zdravstvena kultura“ održava se već 10 godina.

U petak je promocija zbornika radova sa prošlogodišnjeg skupa.