Završena rekonstrukcija pruge Požarevac – Majdanpek

Rekonstrukcija 90 kilometara pruge Požarevac – Majdanpek završena je danas, a istovremeno je pušten saobraćaj za teretne vozove, saopštila je “Infrastruktura železnice Srbije”.

Kako se navodi, pruga je rekonstruisana u predviđenom roku, i osposobljena za brzinu od 80 kilometara na sat u putničkom, odnosno 60 kilometara na sat u teretnom železničkom saobraćaju, kao i za osovinsko opterećenje od 22 i po tona po osovini.

Vrednost radova koje je realizovala “Infrastruktura železnice Srbije” iznosi oko 11 milijardi dinara.

“Srbija Voz” će redovan putnički železnički saobraćaj na relaciji Požarevac – Majdanpek – Zaječar uspostaviti od 1. februara iduće godine, do kada će pripremiti neophodan broj dizel motornih vozova za organizovanje saobraćaja na ovoj pruzi.

Putnički železnički saobraćaj između Požarevca i Majdanpeka biće tada ponovo uspostavljen nakon pet i po godina, a vreme putovanja putničkih vozova između ova dva grada sa nekadašnjih pet sati biće smanjeno na 90 minuta.

Na devedeset kilometara pruge između Požarevca i Majdanpeka je i 76 putnih prelaza, 20 mostova i 10 tunela, uključujući i najteži tunel na deonici Požarevac – Babušinac, dugačak 975 metara.
Pruga Požarevac – Majdanpek, izgrađena još 1938. godine, pre remonta bila je u izuzetno lošem stanju.

Za mart 2019.godine najavljen je početak rekonstrukcije pruge Niš – Prahovo, na deonici od Crvenog krsta do Zaječara, u dužini od 112 km.

foto: ekapija.com