Timočke opštine zainteresovane za pokretanje Instituta za poljoprivredu

U Zaječaru je danas boravio pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević koji je sa predstavnicima Zaječara, Boljevca, RARIS-a i poljoprivrednih stručnih službi razgovarao o unapređenju sela i poljoprivrede.

Bilo je reči i o transformisanju zaječarskog Instituta za poljoprivredu koji je u stečaju, u regionalni poljoprivredni naučni centar.

Raduje me da je većina lokalnih samouprava na ovom području zainteresovana, da uz pomoć države, Institut pokrene. Zajedničkom saradnjom možemo to da ostvarimo, jer bi Institut bio nosilac poljoprivrede u ovom kraju,

rekao je Bogićević.

Ministarstvo stavlja akcenat na saradnju poljoprivrednih stručnih službi i lokalnih samouprava, kao i na povećanje iznosa subvencija na državnom nivou, u 2019. godini.

Razgovarali smo i o podsticajnim merama i zajedničkim programima gde ćemo uključiti po nekoliko graničnih sela, naših opština, boljevačka sela, zaječarska, sela prema Knjaževcu, Negotinu, Boru. Takođe, pričali smo o planovima za budućnost, kako da oživimo sela koja umiru. Od 22. do 24. februara, zajedno sa RARIS-om, organizovaćemo obilazak seoskih sredina u Mađarskoj, gde je već razvijen sistem za prečišćavanje otpadnih voda. I to će biti sledeći projekat grada Zaječara a koji će trajati 10-ak godina. On će se realizovati kako na području grada, tako i sela jer su nam otpadne vode zagadile i bunare i vodotokove,

kazao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Bogićević je rekao da će budžet Ministarstva poljoprivrede naredne godine biti za 6 milijardi dinara veći nego ove, a novac je namenjen subvencijama čija će isplata biti brža nego do sada.

Veliki posao je i preregistracija gazdinstava koja počinje 15.januara.