Pripremljen badnjak za Badnje veče na trgu

Badnje jutro pravoslavni hrišćani započinju odlaskom u hrastovu šumu gde se iseče Badnje drvo, čijim se nalaganjem na vatru simbolično podseća na toplinu Vitlejemske pećine i rođenje Isusa Hrista.

Predstavnici Grada Zaječara i Eparhije timočke po tradiciji jutros su otišli na Vršku čuku gde je posečen badnjak.

U domovima građana Zaječara i Timočke krajine želim mir i blagostanje. Mlade ljude pozivam, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju, da imaju veru i nadu da radimo sve na tome da im obezbedimo radna mesta da sutra mogu svi oni, te generacije koje stvaraju, da imaju gde da rade i da ne brinu o svojoj budućnosti,

rekao je gradonačelnik Boško Ničić čestitajući praznike pravoslavnim vernicima.

Nakon sečenja badnjaka praznike je čestitao i otac Igor.

Neka blagoslov bude u srcima svih ljudi i neka donese mir, ljubav i slogu. Najvažnije je da krenemo pre svega od naših duša, a zatim da širimo i sejemo ono što je najvažnije, a to je upravo Hristova vera koja će nas ispunjavati i koja će nas naravno čuvati u dobru i u zlu,

rekao je otac Igor.


U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u 17 sati je praznično bdenije, a nakon večerenje službe u 18 sati, iz porte hrama polazi svečana litija koja će se kretati Ulicom Nikole Pašića do Trga oslobođenja.

Svečano nalaganje badnjaka u 18 sati i 15 minuta obaviće episkop timočki Ilarion sa sveštenstvom i gradonačelnikom Boškom Ničićem.

Građani će na trgu biti posluženi kuvanim vinom, grejanom rakijom i vrućim čajem,

Od 17 do 20 sati biće zatvoren centar grada.

Božićna arhijerejska liturgija Svetog Vasilija Velikog je 7.januara u osam sati.

foto: fb