Akcija Dečijeg centra povodom Dana borbe protiv korupcije

Povodom 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, ”Dečiji centar” organizuje akciju na Trgu oslobođenja.

Srednjoškolci će izvesti kratki performans i poslati jasnu poruku da žele da žive, školuju se i rade u zemlji u kojoj ne vladaju mito i korupcija, a građani će moći da napišu i kažu u kojim segmentima društva se najviše susreću sa korupcijom.

Slične akcije biće ralizovane u još dvadesetak gradova Srbije u kojima deluju udruženja i organizacije koje čine ”Mrežu mladih Srbije protiv korupcije”.

Podsetimo, zaječarsko udruženje ”Dečiji centar”, zahvaljujući prethodnom iskustvu stečenom kroz dva projekta o korupciji i antikoruptivnim politikama, podržana u okviru programa Action See i Erazmus +, pristupilo projektu ”Mreža mladih Srbije protiv korupcije” koji realizuje Udruženje ”Svet reči” iz Velike Plane, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Akcija na Trgu oslobođenja počinje u 15 sati.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 9. decembra 2004, godinu dana od kako su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije s ciljem unapređenje i jačanje mera za efikasnije i uspešnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Ciljevi konvencije su i da se unapredi integritet, odgovornost i dobro upravljanje javnim poslovima i javnom imovinom.