Aleksandar Vučić položio zakletvu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je zakletvu u Narodnoj skupštini za drugi predsednički mandat. Poručio je da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a poslednji u privilegijama, da radi više, da ne traži više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju.

Predsednik Vučić se uoči ceremonije polaganja zakletve obratio okupljenim građanima ispred Doma Narodne skupštine.

“Ponosan sam jer sam dva puta zaredom pobedio u prvom krugu, hvala vam za svu ljubav i podršku, ponosan sam na vas, na našu Srbiju i na sve što smo zajedno uradili”, poručio je Vučić.

Rekao je da garantuje da će čuvati mir, stabilnost, čuvati našu zemlju, KiM i da će brinuti o budućnosti naše dece.

“Drugo, ono što je najvažnije, to je da u uslovima svetske krize, čuvajući svoju zemlju, ne povredimo nikoga, da pokušavamo da sačuvamo duh jedinstva i da pokažemo koliko smo sposobni da budemo zemlja normalnih ljudi u kojoj nećemo proterivati ni Dostojevskog ni Čajkovskog. Zemlja u kojoj postoje vrednosti i principi, zemlja koja će da čuva sebe i druge. Zemlja kojom ćete moći da se ponosite”, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić je položio zakletvu na Miroslavljevom jevanđelju i Ustavu Republike Srbije.

“Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti, tako mi Bog pomogao”.

Nakon polaganje zakletve usledio je aplauz prisutnih, a zatim je intonirana Himna Republike Srbije.

Aleksandar Vučić se nakon polaganja zakletve obratio poslanicima, članovima Vlade i drugim zvanicama.

Poručio je da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a poslednji u privilegijama, da radi više, da ne traži više za sebe, ali apsolutno sve za Srbiju.

Srbija će čuvati vojnu neutralnost

Predsednik Vučić je rekao da će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost.

“Svuda oko nas su ili NATO zemlje, ili zemlje i teritorije u kojima se nalazi NATO. Nema nijedne teritorije, entiteta, zemlje do Srbije koja nije u NATO-u. Mi smo kao malo ostrvo, neki navode to kao problem, a da vam kažem – šta je problem što verujete svom narodu, junačkom genu svojih građana? Želimo samo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, svoju zemlju, svoje vojnike da štitimo svoje nebo. Danas imamo finansija i više snage nego ranije i danas nikome Srbija ne bi bila lak plen, kao što smo bili lak plen 1999.”, poručio je Vučić.

Istakao je da Srbija nikoga ne napada i ne ugrožava, ali da se niko neće drznuti da krene na Srbiju.

Vučić želi da vlada bude formirana do kraja jula

Predsednik Srbije rekao je da želi da nova vlada Srbije bude formirana do kraja jula.

“Formiranje nove vlade je od presudnog značaja imajući u vidu situaciju u kojoj se nalazimo, tešku situaciju. Već danas svi zajedno moramo da razmišljamo, a ne mogu sam, kao neko ko je dobio veliku podršku naroda, već je potrebna vlada, a radiće ona koja ima pun legitimitet, a ne u tehničkom mandatu. Moramo da se bavimo novim sankcijama, u kojima možemo ponovo biti oštećeni pa ćemo moliti evropske partnere da budemo pošteđeni”, istakao je Vučić.

Najavio je da će započeti konsultacije sa svim parlamentarnim partijama čim bude formiran novi saziv Narodne skupštine Srbije.

Vučić je rekao i da je neophodno da se država hitno bavi predstojećom zimom i snabdevanjem Srbije energentima.

Vučić je naglasio da hrane ima dovoljno, i da će je biti dovoljno, a da će svi pokušaji destabilizacije tržišta propasti, jer država nikoga ne obmanjuje kada kaže da svega ima.

Polaganju zakletve prisustvovali su članovi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, vojske, policije…Među zvanicama su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ali i Vučićevi prethodnici Milan Milutinović i Tomislav Nikolić.

foto: fb Aleksandar Vučić