Ana Brnabić: Trend ubrzavanja broja zaraženih od koronavirusa

U Republici Srbiji je do 18 časova registrovano je ukupno 89 potvrđenih slučajeva Kovida 19.

Svi naši stručnjaci se slažu da je od juče počeo trend ubrzavanja broja zaraženih od koronavirusa, rekla je premijerka Ana Brnabić na konferenciji za novinare.

S obzirom na to da je već 31 pacijent hospitalizovan u KCS na Infektivnoj klinici, počeli smo da praznimo KBC “Dragiša Mišović” i Kliniku za pulmologiju i spremni su za prijem obolelih od Kovida-19, kaže premijerka.

Srbija u ovom trenutku ima 6.000 kreveta spremnih za obolele od virusa.

U Srbiju se vraćaju naši građani iz inostranstva kod kojih je potvrđen koronavirus, i to je još jedan izazov za nas, zato smo odlučili da dodatno pooštrimo mere, rekla je premijerka.

Za one povratnike koji prekrše meru samoizolacije i kreću se suprotno preporukama obezbeđena su tri objekta u Vršcu, Požarevcu i Pirotu koji će služiti za smeštaj tih lica

Ako lice koje prekrši zabranu kretanja i zarazi druga lica i teško im naruši zdravlje može mu se izreći kazna od jedne do osam godina zatvora. Ako neko prekrši zabranu kretanja i zarazi nekoga i tako mu prouzrokujue smrt može mu se izreći kazna od dve do 12 godina zatvora.

Na snazi su nove mere Vlade: od deset časova u svim urbanim sredinama apsolutno je zabranjen je izlazak na ulicu osobama starijim od 65 godina, a na selu osobama starijim od 70 godina. Od 20 časova do pet ujutru niko ne može da bude na ulici, osim nadležnih organa na zadatku i onih koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.