“Antigona” na Romulijani 22. avgusta

Zaječarska premijera predstave „Antigona“, po drami Sofokla, u adaptaciji i režiji Nenada Todorovića, biće odigrana na kasnoantičkom lokalitetu “ Felix Romuliana” u nedelju 22. avgusta.

“Antigona” je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, gde je premijerno izvedena 9. maja.

U predstavi učestvuju glumci zaječarskog i prištinskog pozorišta, spoljni saradnici i muzički bend. Igraju: Ivana Bartunjek , Igor Damnjanović, Jelena Orlović, Miloš Đuričić, Branko Babović, Nebojša Đorđević, Strahinja Bičanin, Nikola Đorđević, Vujadin Milošević i Miloš Tanasković. Scenograf je Goran Stojčetović, kompozitor Bratislav Radovanović, kostimografkinja Bojana Кostadinović, a za tehničko rešenje, izradu i montažu scenografije kao i izradu kostima zadužena je tehnička ekipa zaječarskog pozorišta.

“Кomad Antigona je jedan od nosećih stubova antičke kulture koji drže sigurnu kuću evropske civilizacije. Njan etički temelj i koren iz koga se razgranalo pozorište koje poznajemo. Pobuna nejake Antigone protiv neumoljivog tiranina, njen strašan kraj kao produkt borbe za etička načela, ljubav koju vladar smatra ravnoj izdaji, biće inspiracija remek delima koja će biti napisana kroz vekove koji nam prethode” ističe reditelj Nenad Todorović.

Nakon izvođenja na „Danima Romulijane“, “Antigona” će već 24. avgusta biti izvedena na pozorišnom festivalu “Viminacijum Fest”, na antičkom lokalitetu kod Kostolca.

-Posle predstave „Žene iz Troje“ ovo je drugi komad koji je rađen u koprodukciji dva pozorišta i nadamo se da će biti jednako uspešan kao prethodni, navode u zaječarskom pozorištu.

Premijera na Romulijani zakazana je za 20.00 sati, a zaječarski teatar obezbedio je i besplatan autobuski prevoz do Romulijane. Polazak je ispred Amana u 19.00 sati.

Foto: Narodno pozorište-Niš