Arheološka radionica za osnovce iz Gamzigrada i Zvezdana

Od 15. do 19. marta u Zvezdanu će biti organizovana Arheološka radionica “Arheonica”, namenjena osnovcima od petog do osmog razreda iz Gamzigrada i Zvezdana koji zajedno pohađaju OŠ „Hajduk Veljko“ u Zvezdanu.

Arheonicu organizuju Neozoik fondacija i Narodni muzej „Zaječar“ uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine.

Cilj Arheonice je da se učenici upoznaju sa arheološkim nasleđem pronađenim u toku iskopavanja na Feliks Romiljani, rimskoj carskoj palati koja se nalazi na listi Svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Pošto se sela Gamzigrad i Zvezdan nalaze u samoj blizini ove palate, učenici će imati priliku da se upoznaju sa lokalnom istorijom i da spoznaju drevni svet koji ih okružuje. Osnovci će imati nastavu sa arheolozima iz Neozoik fondacije, koji se inače bave edukacijom mladih i promocijom arheologije i kulturnog nasleđa. Pored časova, biće organizovani obilasci Narodnog muzeja „Zaječar“ i samog lokaliteta Feliks Romulijane, kako bi se učenici izbliza upoznali sa materijalnim kulturnim nasleđem.